Mjekët e përgjithshëm në Zvicër duan dy herë më shumë para për vaksinat Covid

187 Lexime

Mjekët e përgjithshëm duhet të marrin 24.50 franga për vaksinimin nga koronavirusi. Ata ankohen se kjo shumë nuk i lmbulon kostot e tyre. Tani duhet të vendosë Këshilli Federal zviceran

Vaksinimi nga koronavirusi për popullatën është falas. Qeveria Federale zvicerane dhe kompanitë e sigurimeve shëndetësore i ndajnë kostot. Konferenca e drejtorëve shëndetësorë tani ka rënë dakord me siguruesit shëndetësorë, shumën që mjekët e përgjithshëm duhet të marrin për vaksinimin: Për çdo vaksinë duhet të paguhet një tarifë e sheshtë prej 24.50 frangash.

Kjo është shumë pak për mjekët e përgjithshëm: “Kjo shumë nuk i mbulon as shpenzimet. Mjekët e përgjithshëm nuk duan të fitojnë para nga vaksinimi, por ne po kërkojmë një dëmshpërblim të drejtë që mbulon përpjekjet dhe kostot për mjekët”,thotë Philippe Luchsinger, presidenti i Shoqatës së Mjekëve të Përgjithshëm dhe Pediatërve në Zvicër.
Sipas deklaratës dhënë për „20 Minuten“, ai specifikon: “Vaksinimi është shumë i gjatë për arsye të ndryshme. Nga njëra anë, në të njëjtën kohë duhet të vaksinohen 10 pacientë. Këto gjithashtu duhet të futen gjithmonë në një mjet të veçantë që nuk ka ndërfaqe me sistemet e praktikës“. Kësaj i shtohet edhe sigurimi i infrastrukturës dhe personeli i mjaftueshëm duhet të jetë gjithnjë i disponueshëm për të qenë në gjendje të ndërhyjë në rast të ndërlikimeve. Pacientët gjithashtu duhet të monitorohen për të paktën 15 minuta pas vaksinimit.
E gjithë kjo do të thotë që për vaksinim janë të nevojshme të paktën 50 franga për të mbuluar të gjitha shpenzimet – më shumë se dyfishi i asaj që kantonet dhe siguruesit janë të gatshëm të paguajnë.

Felix Schneuëly, ekspert i sigurimeve shëndetësore në Comparis, mund ta kuptojë ankesën e bërë nga mjekët e përgjithshëm: “Kur bëhet fjalë për negociata kolektive për vaksinat, është si të shkosh në një pazar. Por këtu përfitimet paguhen kolektivisht përmes primeve të sigurimeve shëndetësore dhe taksave. Pra, këtu nuk mund të përcaktohet asnjë çmim subjektiv, por këto duhet të jenë të bazuara në të dhëna. Mjekët mund të japin prova të kostove të tyre“.

Schneuëly kritikon që mjekët nuk ishin ftuar as në tryezën e negociatave. “Kur shohim se sa po na kushton bllokimi çdo ditë, unë e konsideroj sjelljen e kantoneve dhe të siguruesve shëndetësorë si përçarje të papërshtatshme. 50 franga për vaksinim do të justifikoheshin“.
Mjekët tani shpresojnë që kantonet t’i njohin ato si pjesë e strategjisë së vaksinimit dhe të paguajnë mungesën, transmeton Shtegu.com. Tobias Bär, zëdhënësi i medias për GDK, megjithatë, e njollos këtë shpresë: „Në përgjithësi, ne jemi të bindur se kompromisi i gjetur është i pranueshëm dhe se negociatat janë kryer në mënyrë korrekte“.

Për mjekët, gjërat do të përkeqësohen edhe më shumë nga mesi i vitit: Pastaj niveli i ulët do të ulet në 16.50 franga për vaksinim. Sipas Luchsinger, ata nuk do të jenë në gjendje të mbulojnë aspak shpenzimet e tyre.

Mbetet edhe një shpresë: Këshilli Federal zviceran ende nuk i ka miratuar tarifat. Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) shkruan vetëm: „Nëse partnerët tariforë kërkojnë një rregullim të tarifës së sheshtë për vaksinën COVID-19, i takon Këshillit Federal ta shqyrtojë dhe aprovojë këtë, me kusht që të plotësojë kriteret ekonomikë të përcaktuara në ligj“.