Ministri zviceran i Shëndetësisë, Alain Berset në shërbim të popullit

116 Lexime

„Nuk kam qenë në shtëpi që nga muaji shkurt“

Këshilltari federal zviceran dhe ministër i Shëndetësisë Alain Berset, një relaksim të masave për koronavirusin deri më 20 prill e konsideron si iluzion. Edhe personalisht, Berset duhet të jetë i durueshëm pasi që nga muaji shkurt nuk ka qenë në shtëpi.

„Përvoja tregon se ata që e teprojnë shumë herët e zgjasin krizën“, thotë Berset në një intervistë për „Sonntagszeitung“. Koha e lehtësimit nuk është vetëm një vendim politik, por gjithashtu varet nga aspekti shkencor. Virusi po vendos ritmin.

Në Kinë, situata u qetësua vetëm pas dy muajsh, megjithë ndërhyrjet shumë të vështira. Dhe kur masat disi u qetësuan, numri i ratsve u rrit përsëri. „Derisa të arrijmë një nivel të caktuar imuniteti në shoqëri ose të kemi një vaksinë, virusi do të jetë me ne“, është i bindur Berset. „Por, paraprakisht do të ketë një normalizim të caktuar.

Nga perspektiva e sotme, megjithatë, nuk është e mundur të thuhet kur lehtësimi i parë do të jetë përgjegjës. „Ta themi qartë: Nuk do të ketë dalje, por një tranzicion me një lehtësim“, thekson Berset, transmeton Shtegu.com. Vetëm kur të tejkalohen vështirësitë dhe kur numri i të hospitalizuarve të reduktohet në mënyrë të qartë, do të jetë e mundur të kalohej në një fazë të re.

„Po shqyrtojmë skenarë të ndryshëm“, tha këshilltari federal në një intervistë, transmeton Shtegu.com. „Këto jo vetëm që duhet të jenë premtuese, por edhe të pranueshme nga shoqëria“. Sidoqoftë, para implementimit, duhet ditur më shumë rreth përhapjes së virusit dhe mënyrës se si sillet. Diskutohet gjithashtu në lidhje me kërkesën për të mbajtur maska në situata të caktuara, rregullime në teste, përcjellje të kontakteve ndoshta përmes telefonave celularë ose hapjes graduale të ekonomisë.

Por, duhet llogaritur ende në durim. Berset këshillon në mënyrë kategorike kundër vizitave familjare gjatë Pashkëve se të moshuarit në veçanti janë në rrezik të kontraktimit të virusit. Ai personalisht, pothuajse është duke jetuar në izolim në Bernë dhe nuk e ka parë familjen e tij që nga muaji shkurt.