LAJME

Kosovari meret vesh me këmbë e duar me gjermanin

35 Lexime

Integrimi i refugjatëve mund të jetë shumë i thjeshtë, shkruan e përditshmja gjermane „Nord Bayern“: Katër azilkërkues nga qendra e strehimit „Gasthaus Schneider“ janë duke ndihmuar në një shtëpi bujku në Hallerndorf të Gjermanisë.
Njëri nga ndihmësit është edhe Fadil Avdyli nga Kosova, i cili me familjen e tij ka ardhur në Gjermani. „Në vendin e tij të punës, ai bën gjithçka, atë që edhe ne e bëjmë“, spjegon shefi i shtëpisë, ëalter Gunselmann. Këtu përfshihet kositja e barit, pastrimi i rrugëve të fshatit, ngjyrosja e dërrasave, nga të cilat më vonë do të bëhet një gardd për tu ndërtuar një fushë e lojës për fëmijë.
Mirëkuptimi ndonjëherë arrihet vetëm me duar dhe këmbë, pohon Gunselmann. Ndihmësit e rinj, mund të komunikojnë vetëm në mënyrë fragmentare, ndërsa për dialektin as që mund të fillojmë njëherë, thotë shefi dhe qeshet. Me gjithë këtë, ai është tepër i kënaqur nga ndihmësit e rinj dhe gëzohet për përkrahjen që ia kanë dhënë. Nga ana tjetër Fadil Avdyli ndjehet shumë i lumtur dhe i gëzuar gjatë punës.