Kosovari 17-vjeçar dënohet në Gjermani me 3 vjet e gjysmë burg

35 Lexime

Dy të rinj janë dënuar me më shumë se tre vjet burg për mbështetje të milicisë terroriste Shteti Islamik (SHI) dhe përgatitje të një akti të rëndë dhune që rrezikon shtetin. Të hënën, Gjykata e Lartë Rajonale Hanseatike në Hamburg dënoi një rus 18-vjeçar nga Bremerhaveni me tre vjet e tre muaj burg, ndërsa një 17-vjeçar gjermano-kosovar nga Iserlohn në North Rhein-Westfalen me tre vjet dhe gjashtë muaj burg

Gjykata e gjeti të provuar se dy të rinjtë, të cilët u njohën përmes rrjeteve sociale, mbështesnin SHI nga Gjermania. Publiku u përjashtua nga gjyqi për shkak të moshës së re të të pandehurit, por u lejua të hynte përsëri për të dëgjuar vendimin.

Sipas gjykatës, më i moshuari – një djalë i hollë, i ri me syze dhe një xhup të bardhë me kapuç – ishte i shqetësuar me idetë islamike që nga janari 2022 dhe u radikalizua. Ai iu bashkua milicisë terroriste si anëtar. Në kontakt me një degë të IS në Afganistan, ai ra dakord të themelonte një celulë të IS në Gjermani. Ai inkurajoi shokët e klasës dhe partnerët e bisedës që të bashkohen me milicinë terroriste.

Sipas gjykatës, urdhrat e SHI janë transmetuar përmes bisedave në Telegram, shkruajnë mediat gjermane, përcjell portali Shtegu. Bëhej fjalë gjithashtu për objektiva të mundshëm sulmesh si kazermat apo ndërtesat qeveritare. 18-vjeçari thuhet gjithashtu se ka përkthyer materiale propaganduese të IS në gjermanisht. Ai gjithashtu postoi “video jashtëzakonisht çnjerëzore” në një grup bisedash në Telegram. Ai komentoi „video e preferuar“ në një video që tregonte njerëzit duke u prerë koka. Nën një video që tregonte njerëzit duke u djegur, ai shkroi: „Doni të shihni pulën e djegur?“.

Kryetari i trupit gjykues i përshkroi dy të rinjtë si „besimtarë të vërtetë“ që donin të vrisnin jobesimtarë. Të dy kishin bërë rrëfime, por nuk dihej se deri në çfarë mase këto rrëfime bazoheshin në pendim dhe mendjemprehtësi të vërtetë. “Si ndiheni vërtet për veprimet tuaja sot?” pyeti gjyqtari. Ka shenja pozitive nga i moshuari, por nga ana tjetër ai shkruante në verën e vitit 2022: “Po i bashkohem programit të deradikalizimit për t’u pritur mirë nga gjykata”.

Tashmë 17-vjeçari nga Iserlohn mori një dënim më të lartë sepse kishte edhe një përgjegjësi më të madhe arsimore. Ai donte të hidhte veten në erë me një rrip shpërthyes dhe të vinte në rrezik jetën e tij. “Prindërit e tij bënë gjithçka që ishte e mundur, por fatkeqësisht pa sukses”, tha gjyqtari. Kjo është arsyeja pse i riu tani ka nevojë për ndihmë profesionale me programin e daljes islamike. Edhe 18-vjeçari vijon të marrë pjesë në një program daljeje.

“Nuk ka dyshim se të dy janë plotësisht përgjegjës penalisht,” tha gjyqtari. Ata ishin 16 dhe 17 vjeç në momentin e krimit dhe ishin mjaft të pjekur për të parë padrejtësinë e krimit. Për shkak të moshës, të rinjtë do të dënoheshin sipas ligjit penal për të miturit. Kjo parashikon një dënim maksimal prej gjashtë muajsh deri në pesë vjet. Zyra e prokurorit federal kishte kërkuar një dënim për të rinjtë me katër vjet për të dy, mbrojtja një dënim për të rinjtë më shumë se dy vjet.

„Varet nga bashkëpunimi i tyre se sa do të zgjasë ky dënim për të rinjtë“, i paralajmëroi gjyqtarja të dy në fund të vendimit të saj.