Kjo certifikatë nuk është e mjaftueshme për nivelin më të mirë të mesëm

26 Lexime

Me notën mesatare 5.67, nxënësi i shkollës fillore do të ishte kandidat i qartë për Progymnasium. Mësuesi i saj i klasës e sheh ndryshe. Dhe prindërit janë të pafuqishëm

Raporti vjetor për klasën e pestë të shkollës fillore është novator për fëmijët. Ajo vendos se në cilin grup të performancës do të vendosen në shkollën e mesme.

Për disa, notat nuk janë plotësisht të qarta, kështu që mësuesi i klasës ka njëfarë diskrecioni. Por këtë e kanë edhe mësuesit kur notat flasin vetë. Ashtu si në rastin e Lorenës*. Nxënësja e shkollës fillore shkëlqeu në certifikatën përkatëse për transferim me notë mesatare 5.67. Sidoqoftë, mësuesi i klasës e vendosi atë në nivelin E. Prindërit mbetën pa fjalë.

Shoqata „Starke Schule“ në Bazel e bëri publik rastin të martën në mbrëmje. „Për momentin, nxënësja sjell vetëm gjashtëshe në shtëpi“, thotë anëtari i bordit Jürg Wiedemann. Është e paqartë pse mësuesi refuzon të lejojë Lorenën të kalojë në nivelin e kërkuar të performancës P. Në parim, një notë mesatare prej 5.25 është e mjaftueshme për nivelin P. “Është e paqartë nëse mësuesi po vepron në mënyrë arbitrare apo thjesht është i mbingarkuar nga rekomandimet e notimit dhe transferimit”, thotë Wiedemann.
Pasojat e vendimit të transferimit janë të rënda, shkruan portali „20 Minuten“. Vendimi, të cilin edhe drejtoresha e Arsimit Monica Gschwind e konsideron „të vështirë për t’u kuptuar“ në shikim të parë, nuk mund të apelohet. Nuk ka mundësi apelimi. E vetmja mundësi e disponueshme për studentin e prekur është regjistrimi për provimin e transferimit. Këtë e këshilloi edhe Shoqata „Starke Schule“ në Bazel, e cila këshillon prindërit e Lorenës për këtë çështje.

Megjithatë, vetëm pesë për qind e të gjithë fëmijëve të shkollave fillore që marrin testin arrijnë nivelin e dëshiruar të performancës më të lartë, transmeton portali Shtegu. Për Zyrën për shkollat ​​fillore, kjo ka qenë gjithmonë dëshmi se rekomandimet për transferim janë të sakta. Kjo nuk është çudi: fëmijët nuk janë të përgatitur për provimin nga shkolla dhe nuk kanë marrë kurrë një provim kaq të gjerë më parë në karrierën e tyre shkollore. Provimi i gjermanishtes zgjat 90 minuta, provimi i matematikës zgjat 60 minuta. Prandaj, provimet janë kritikuar prej kohësh dhe janë gjithashtu të diskutueshme në kërkimin arsimor.

Megjithatë, Lorena ende mund të shpresojë. Intervista përfundimtare e transferimit do të bëhet në dhjetor. Në ndërkohë, shefi i Zyrës për shkolla fillore tashmë ka diskutuar rastin me drejtoreshën e shkollës fillore në fjalë dhe Avokati i Popullit i kantonit është përpjekur të ndërmjetësojë edhe në këtë rast, ndonëse edhe ajo nuk ka kompetencë për të dhënë udhëzime.

Nuk është rasti i parë i tillë që diskutohet në rajonin e Bazelit. Çështja Manuela* bëri bujë verën e kaluar. 13-vjeçari u rendit në grupin e performancës më të dobët pavarësisht notës mesatare prej 5.0. Pasojat e vendimeve të tilla mund të kenë pasoja të rënda për fëmijët e prekur. “Është vërtetuar empirikisht se ndarja në një grup performancash në nivelin e mesëm të ulët ndikon negativisht në mundësitë e mëtejshme arsimore të fëmijëve dhe të rinjve në rastin e niveleve më të ulëta të performancës”, thotë sociologia e arsimit Sandra Hafner, e cila mëson kalimin nga fillorja në. shkolla fillore në Universitetin e Arsimit FHNW Hulumtimi i shkollës së mesme.

Drejtoresha e Arsimit Monica Gschwind tani dëshiron të veprojë dhe ka porositur një ndryshim në rregulloren e karrierës. Në të ardhmen, rekomandimi i transferimit duhet të jetë në gjendje të shqyrtohet nga një autoritet më i lartë në rastet e kontestuara. Kur do të ndodhë kjo është ende e paqartë. Ka ende shumë urdhra të tjerë testimi për rregulloren e karrierës në vazhdim, kështu që do të duhet pak kohë përpara se një version i konsoliduar i rregullores së rishikuar të karrierës të mund të paraqitet në këshillin qeveritar, tha Drejtoria Arsimore sipas kërkesës.