Kërkohen shtatë vite burg për një kosovar në Zvicër

61 Lexime

Prokuroria Publike kërkoi shtatë vjet burg për një burrë të akuzuar se ka abuzuar me besimin e gruas së tij, përveç ferrit që do ta kishte vënë atë

I pandehuri nuk u paraqit këtë të martë përpara Gjykatës së Sarinës, në Friburg. Por duke qenë se ky kosovar 35-vjeçar e kishte kryer krimin tashmë në shkurt dhe shanset për ta gjetur atë janë të pakta, presidenti Benoît Chassot vlerësoi se ai mund të “gjykohej në mungesë”. Ndonëse e pranishme nga ana e tij, viktima, ish-bashkëshortja, ka mundur të intervistohet. Historia e saj nuk është e zakonshme.
E ardhur këtu në vitin 1994 në moshën 5-vjeçare dhe me nënshtetësi zvicerane, ajo e gjeti veten të martuar nga familja e saj në moshën 20-vjeçare, me një krejtësisht të panjohur. Megjithatë, çifti u transferua së bashku vetëm dy vjet më vonë, kur e reja ishte shtatzanë. “Aty zbuloi fytyrën e tij të vërtetë: atë të një tirani, të dhunshëm, egoist dhe pa respektin më të vogël për të tjerët apo ligjet zvicerane”, përshkruan prokurori Raphaël Bourquin.

Burri dyshohet se ka bërë gruan e tij të kalojë në ferr: rrahje, kërcënime, fyerje, presion psikologjik, përdhunim dhe abuzim seksual. Më në fund, në maj 2019, ajo bëri një ankesë dhe i dha fund lidhjes, pavarësisht kërcënimeve nga ish-i i saj. Megjithatë, ajo që kjo e re, e cila ishte përlotur gjatë gjithë gjyqit, nuk e dinte ishte se e priste ende një surprizë e pakëndshme.

Rreth gjashtë muaj pas ndarjes, ajo filloi të merrte gjoba në emër të kompanisë së bojaxhinjve që zotëriu e kishte hapur në emrin e saj, kombësia e saj zvicerane duke e thjeshtuar procesin. Ndonëse e mbylli kompaninë menjëherë pas ndarjes, kosovari në cilësinë e menaxherit kishte pasur kohë të kryente, kundrejt shpërblimit, dhjetëra aplikime për leje qarkullimi dhe targa për automjetet e udhëtarëve. Të pavetëdijshëm për ekzistencën e tyre, viktima nuk i kishte hequr këto targa dhe “me to janë kryer një sërë shkeljesh”, thekson Prokuroria Publike.

Për këtë të fundit, fajësia e të akuzuarve është e rëndë. Ai kërkoi shtatë vjet burg, si dhe dëbim nga Zvicra për një periudhë dymbëdhjetëvjeçare. Mbrojtja, megjithatë, kërkoi lirim, transmeton portali Shtegu. Në deklaratën e tij, avokati i të pandehurit akuzoi ashpër viktimën. Me pak fjalë, ai e akuzon se ka shpikur gjithçka, ose të paktën e ka ekzagjeruar, për të mos lejuar klientin e tij të shohë vajzën e tij. Sa i përket targave, i pandehuri, i cili tashmë ka rreth dhjetë dënime në meritë, nuk ka ditur asgjë. Vendimi do të jepet më vonë.