Gjimnazistët rrezikun më të madh e shohin te droga ilegale

19 Lexime

Në muajin shtator, Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“ zbatoi fushatën shëndetësore në një shkollë të mesme në Kantonin e Bernës. Morën pjesë mbi 300 nxënës, me 154 pjesëmarrës që morën pjesë në një anketë me shkrim. Pothuajse dy të tretat e të anketuarve besojnë se përdorimi i drogave ilegale mund të çojë në probleme të mëdha gjatë shkollës. I ndjekur nga afër, mbi gjysma e të anketuarve besojnë se konsumimi i alkoolit mund të ketë një ndikim negativ në karrierën e tyre shkollore.

Fushata shëndetësore synoi të rrisë ndërgjegjësimin e studentëve për çështjet e alkoolit, nikotinës dhe kanabisit. Gjatë një dite të tërë, të interesuarit mundën të merrnin pjesë në gjithsej katër stenda aktivitetesh interaktive. Ekzistonte gjithashtu mundësia e plotësimit të komenteve anonime me shkrim për pyetjet shëndetësore. Atë e përdorën 154 persona. Mosha mesatare e të anketuarve ishte pak më shumë se 16 vjeç.

Probleme në shkollë për shkak të drogës

Anketa tregon se 61.7 për qind e nxënësve e konsiderojnë problematik konsumimin e drogave ilegale (përjashtuar kërpin dehës) gjatë kohës së shkollës. Konsumimi i alkoolit është në vendin e dytë (për qind). Kërpi i dehur është në vendin e tretë me 44.8 për qind. Nikotina (37 për qind) dhe përdorimi i drogës për qëllime dehëse (27.9 për qind) shihen si më pak problematike gjatë viteve të shkollës. Nominimet e shumta ishin të mundshme. „Ne ishim të befasuar që konsumimi i alkoolit nga studentët shihet si një problem kaq i rëndësishëm gjatë kohës së shkollës“, thotë Markus Wildermuth nga Blaue Kreuz.

Krahasimi me shifrat e konsumit

Është vënë në pikëpyetje edhe përdorimi personal i substancave. Kjo tregon se alkooli është deri tani më i konsumuari rregullisht. Të paktën konsumi javor i alkoolit është 23.4 për qind. 15.6 për qind pinë duhan të paktën çdo javë. Produkte të tjera nikotine përdoren shumë më pak. Në vendin e tretë është konsumi i lartë i kërpit me 9.1 për qind (të paktën çdo javë). Vendin e fundit e zë përdorimi i drogës për qëllime dehëse (1.3 për qind, të paktën çdo javë).