Gjermania dëboi edhe shumë shqiptarë

41 Lexime

Vitin e kaluar 1 048 persona janë dëbuar nga Hesseni i Gjermanisë. Kjo është 115 persona më shumë se një vit më parë, tha Ministria e Brendshme e Hessenit, me kërkesë të Agjencisë Gjermane të Shtypit

Por: Sipas Regjistrit Qendror të të Huajve, më shumë se 17 800 persona të cilëve u kërkohej të largoheshin nga vendi, në fund të vitit 2022 kanë qëndruar edhe më tej në Hessen!

Në samitin e refugjatëve të enjten, ministri i Brendshëm i Hessenit, Peter Beuth (CDU) bëri thirrje për kufizime më të rrepta për migrimin e paligjshëm drejt Europës dhe Gjermanisë dhe vlerësoi se përparimi në riatdhesimin e njerëzve të rrezikshëm dhe kriminelëve në veçanti është i nevojshëm.

Sipas Ministrisë së Brendshme, gjatë deportimeve shënohet vetëm kombësia e të prekurve, por jo se në cilin shtet deportohen. Ky mund të jetë vendi i origjinës por edhe shteti i BE-së në të cilin janë regjistruar për herë të parë, transmeton portali Shtegu.

Sipas ministrisë, pesë kombësitë më të zakonshme të personave të dëbuar janë Turqia, Algjeria, Shqipëria, Afganistani dhe Serbia. Një i ashtuquajtur ndalim deportimi aktualisht nuk është urdhëruar për asnjë shtet në Hessen.

Megjithatë, për shkak të protestave kritike për sistemin në Iran, konferenca e ministrave të brendshëm ra dakord të pezullonte dëbimet atje deri në një njoftim të dytë. Në disa raste të jashtëzakonshme kjo nuk zbatohet. Në procedurën e azilit, Zyra Federale për Migracionin dhe Refugjatët vendos për ndalimin e dëbimit në raste individuale.

Që nga mesi i shkurtit, kishte 28 persona në qendrën e paraburgimit të Hessenit në Darmstadt. Të huajt që jetojnë ilegalisht në Gjermani mund të arrestohen sipas kritereve strikte. Një gjykatë duhet ta urdhërojë këtë. Hesseni së fundmi ka rritur ndjeshëm kapacitetin e këtij objekti.