Gjermani merr katër herë më shumë pagë: Zvicrën e përshkruan si burim i pashtershëm i parave

54 Lexime

Gjermani Niklas Nowak e përshkruan veten si një „Gjuetar të frangave“ dhe është i mahnitur nga jeta në Zvicër. Kompania e sigurimeve shëndetësore paguan edhe për akupunkturën dhe banjat me akull për të

Ekonomia gjermane është në krizë. Kjo është arsyeja pse shumë gjermanë po zhvendosen në Zvicër. Rreth 300 000 kanë emigruar dhe 65 000 të tjerë janë udhëtarë ndërkufitarë. Edhe gjermani Niklas Nowak ka katër vite që i fiton paratë e tij në Zvicër. Ai entuziazmon jetën këtu në programin ZDF „Rich Neighbor Switzerland“.

28-vjeçari punon në aeroportin e Cyrihut dhe thotë se fiton tre deri në katër herë më shumë se në punën e tij të mëparshme në Gjermani, shkruan „20 Minuten“. “Në muajt e pikut kam mundur të fitoj 6 000 euro neto. Sigurisht me orët shtesë dhe gjithçka tjetër”.

Nowak e përshkruan veten si një „Gjuetar të frangave“. Ai thotë: “Euro është dobësuar, frangu është i fortë. Dhe unë po vrapoj pas frangut”. Nowak thotë për punën në këtë vend: “Zvicra është një burim i pashtershëm i parave”.

Zviceranët punojnë më shumë, por pastaj mund të përballojnë edhe diçka, transmeton portali Shtegu. Edhe pse kostot e përditshme janë 61 për qind më të larta, ka mbetur më shumë në fund të muajit. Ai donte t’i përdorte paratë për të udhëtuar në Zvicër dhe tashmë kishte mundur t’i kursente vetes disa muaj udhëtime për ta bërë këtë. Kur ndërron punë, dëshiron të udhëtojë nëpër botë.

Por cilësia e jetës në Zvicër është gjithashtu më e lartë se në Gjermani. Ai mahnitet me kompaninë e sigurimeve shëndetësore, e cila të paktën pjesërisht paguan për palestrën, akupunkturën, masazhin dhe banjën e tij me akull.