Gabim i gjermanëve: Kthesë në rastin e shqiptares së dëbuar nga Gjermania

31 Lexime

Nga mesi i muajit shtator, shqiptarja 16-vjeçare Dhespina, e cila vuante nga fibroza cistike, u dëbua nga Mittweida në Shqipëri. Ministri i Brendshëm i Saksonisë ka urdhëruar tani riatdhesimin e saj

Kthesë në rastin e shqiptares 16-vjeçare Dhespina nga Mittweida. Vajza e sëmurë rëndë kthehet me familjen e saj. Kjo është bërë e ditur nga Ministria e Brendshme e Shtetit Sakson. Më 15 shtator, e mitura, e cila vuante nga fibroza cistike, u deportua nga Saksonia qendrore në Shqipëri me familjen e saj.

Tani ka ndërhyrë ministri i Brendshëm. “Pasi ky rast arriti tek unë, unë bëra një ekzaminim ligjor në shtëpinë time“, shpjegon Armin Schuster (CDU). „Ekzaminimi nuk është finalizuar ende. Megjithatë, rezultoi se një kërkesë e paraqitur pranë autoritetit qendror të imigracionit të Saksonisë për një leje qëndrimi ishte premtuese“.

Prandaj, sipas mendimit të Ministrisë së Brendshme, autoriteti i emigracionit duhet t’i kishte dhënë të miturës një pushim procedurial. Për këtë do të duhej të informohej edhe Drejtoria e Shtetit të Saksonisë, transmeton portali Shtegu.com. Asnjëra nga këto nuk ndodhi në kundërshtim me kërkesat ekzistuese, kështu që dëbimi u krye pavarësisht arsyes ekzistuese për tolerim.

“Në këtë sfond, ne urdhëruam dje të kthehej e mitura dhe familja e saj në Saksoni”, sqaron ministri i Brendshëm. „Ne na vjen keq për këtë gabim dhe shpresojmë që familja do të vendoset shpejt dhe se ngjarjet e fundit do të trajtohen së shpejti“.

Përveç urdhrit për riatdhesimin e familjes, Drejtorisë së Shtetit të Saksonisë iu kërkua nga Ministria e Brendshme që të punojë për çështjen me autoritetet më të ulëta të emigracionit dhe ta vlerësonte atë së bashku për të shmangur gabime të tilla në të ardhmen.

Këshilli Sakson i Refugjatëve jo vetëm që vuri në dyshim ligjshmërinë e dëbimit. Pasi u bë i ditur veprimi, u kritikua edhe “mospërfillja e madhe etike” e situatës shëndetësore të 16-vjeçares.

Vegëza:

https://shtegu.com/archives/40531