Fortesa Berisha një këngëtare e talentuar në Gjermani

82 Lexime

Fortesa ka dëgjuar muzikë shqiptare që në fëmijëri – tani dëshiron të ruajë urën muzikore me R’n’B

Natën. I vetëm në veturë. Ndoshta në ndonjë udhëtim më të gjatë, me shumë kohë për të menduar. Muzika e Fortesës i përshtatet mrekullisht situatave të tilla. „Këtë situatë tashmë e kam testuar vetë”, thotë muzikantja, emri i plotë i së cilës është Fortesa Berisha. „Unë mendoj se muzika ime është muzika që mund ta dëgjosh vetëm. Kur je në fazat e tua më introverte. Kur ndër të tjera është etë dhe mund ta ndjesh vërtet muzikën“.

Muzika e Fortesës – kjo është R’n’B emocionale, shpirtërore. Gjendja e këngës të kujton Lana Del Rey. Ashtu si me këtë artiste, zëri konciz i Fortesës qëndron në atmosferë mbi rrahje të buta. “Në skenë jam ndjerë gjithmonë si në shtëpinë time”, thotë Fortesa. Po të shikosh CV-në e saj, ka stacione të ndryshme krijuese: Theatre AG, audicion për studime muzikore në SHBA, pjesëmarrje në “The Voice of Germany”, studime teatrale në LMU, Junges Resi, paraqitje në filma. Fortesës i pëlqejnë të gjitha këto shprehje. “Para së gjithash, e shoh veten si artiste”, thotë ajo. “Por të shkruaj këngë dhe të krijoj muzikë është pasioni im më i madh”.

Ajo është rritur me shumë muzikë, thotë Fortesa për „Süddeutsche Zeitung“, transmeton portali Shtegu. „Nëna ime gjithmonë këndonte dhe dëgjonte muzikë në shtëpi”, thotë Fortesa. „Muzikën shqiptare në veçanti, ne e luanim pothuajse 24 orë në ditë. Ndoshta prindërit e mi në këtë mënyrë donin të qëndronin të lidhur me atdheun e tyre“. Prindërit e Fortesës ikën nga Kosova në Gjermani. Ajo vetë u rrit afër Shtutgartit. Por edhe ajo qëndron gjithmonë e lidhur me rrënjët e saj shqiptare përmes muzikës. „Prindërit e mi ma dhanë atë“, thotë ajo. „Gjithashtu mund të vërehet se çfarë lloj lidhjesh mund të krijojë muzika. Se ajo është një gjuhë universale“.

Ajo do të donte të ruante një lloj ure muzikore edhe në mënyra të tjera: një dalje në televizionin shqiptar tashmë është planifikuar për këtë vit. “Unë e shoh veten si një artiste ndërkombëtare dhe do të doja të prek sa më shumë njerëz me muzikën time”, thotë Fortesa. „Dhe dua të inkurajoj artistët e tjerë që të qëndrojnë eksperimentalë. Në fund të fundit, nuk duhet të jetë gjithmonë muzika e zakonshme“.