Ermira Hysa mendonte se gjermanët janë shumë te ftohtë, por ata i dhuruan ngrohtësi të madhe

27 Lexime

Pesë vite më parë, Ermira Hysa erdhi nga Shqipëria në Gjermani dhe e kuptoi shpejt se edhe këtu ka njerëz të ngrohtë, për shembull në Eckenhagen

“Hunda jote është e drejtë!” Ermira Hysa nuk do ta harrojë kurrë vërejtjen e pronarit të shtëpisë kur e pranoi si qiramarrëse në një apartament të bukur shumë pranë vendit të saj të ri të punës, klinikës MediClin në Eckenhagen. Çfarë donte të thoshte gruaja me këtë?

Deri atëherë, infermierja nga Shqipëria ishte e sigurt se e kuptonte mjaft mirë gjermanishten, pasi e kishte praktikuar gjuhën për tre orë në ditë në vendlindjen e saj para turnit të vonuar në dializë, kishte në xhep certifikatën B-2 dhe si ushtrim ishte duke ushtruar në çdo minutë të lirë radiostacione gjermane. Por çfarë lidhje kishte apartamenti i ri me hundën e saj? Sot, pesë vjet më vonë, 36-vjeçarja mund të qeshë me këtë. Ajo tani menaxhon vetë një repart në klinikë, trajnon infermiere të reja si instruktore praktike dhe është si gjyshe për tre fëmijët e saj.

„Sot jam e lumtur që bëra hapin drejt së panjohurës“, thotë ajo. Nuk ishte e lehtë. Ajo erdhi në Oberberg përmes një agjencie, „duke kërkuar një të ardhme më të mirë për fëmijët“. “Kam mbërritur më 2 janar 2019 dhe më 3 janar pata ditën time të parë të punës në klinikën e rehabilitimit në Eckenhagen dhe në fillim e gjeta jetën e përditshme krejtësisht ndryshe nga sa e dija.”

Për shkak se përfundimi i diplomës së infermierisë dhe masteri njëvjeçar në menaxhimin e infermierisë nuk i njiheshin në Gjermani, asaj iu desh të kualifikohej më tej me një provim për t’u bërë infermiere shëndetësore dhe infermiere; familja e saj qëndroi në Shqipëri edhe për gjashtë muaj të tjerë. „Kam qarë shumë në fillim,“ pranon e reja. “Por unë jam ambicioze, e kisha vendosur këtë dhe doja ta arrija”.

Nuk do ta kisha bërë dot pa mbështetjen e burrit tim dhe disa njerëzve të këndshëm këtu që nuk janë aspak të ftohtë, por shumë të ngrohtë.

Ermiry Hysa

Miqtë e kishin paralajmëruar se gjermanët ishin njerëz kaq të ftohtë, shkruan „Kölner Stadt-Anzeiger“, transmeton portali Shtegu. Personi i parë që hodhi poshtë paragjykimet ishte pronarja e saj, e cila nuk i pëlqente vetëm hunda. Dhe ajo u prit me krahë hapur në punë në klinikë.
„Punonjësit e infermierisë mungojnë kudo dhe ka një mungesë veçanërisht të madhe në Oberberg“, thotë me keqardhje zëvendësmenaxheri i infermierisë Marius Lübke. “Shumë njerëz preferojnë të punojnë në qytetin e madh”. Ermira Hysa, e cila donte “të krijonte një vend të qetë për familjen” këtu, ishte edhe më e mirëpritur.
U shtua trajnime të mëtejshme
Por kur në mesin e periudhës së Koronës erdhi sugjerimi nga drejtuesit e shërbimit infermieror për të bërë trajnimin dhjetë mujor për t’u bërë instruktor praktik, ata u kapën përsëri nga dyshimet. Edhe 300 orë në shkollë? Vajza më e vogël sapo kishte mbushur një vjeç. „Mendova, unë vij nga jashtë, të tjerët mund ta bëjnë më mirë, a ka vërtet një vend për mua?“
Por ajo e kaloi provimin me notat „Mirë“ dhe „Shumë mirë“ dhe vetëm një ditë më vonë iu desh të vepronte si ekzaminuese e dytë dhe të vlerësonte një studente në provimin e saj praktik për t’u bërë infermiere shëndetësore dhe infermiere.
Ajo kënaqet duke përcjellë njohuri dhe përvojë tek të rinjtë e trajnuar dhe duke i mësuar ata të zgjidhin detyrat profesionale në mënyrë të pavarur. „Mirë, mund të bëj diçka,“ thotë ajo me vete sot, „por nuk do të kisha mundur ta bëja pa mbështetjen e burrit tim dhe disa njerëzve të mirë këtu që nuk janë aspak të ftohtë, por shumë të ngrohtë“.