Dhjetë për qind në Zvicër drejtojnë automjetin me alkool

26 Lexime

Numri i viktimave dhe lëndimeve të rënda në trafikun rrugor, vitin e kaluar është rritur – edhe për shkak të konsumimit të alkoolit. Në vitin 2022, Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“ kreu një sondazh midis pjesëmarrësve si pjesë e ofertës „be my angel tonight“. Rezultatet tregojnë se dhjetë për qind e 2055 personave të anketuar pinë një ose dy gota alkool edhe pse janë duke drejtuar një automjet.

Është mbrëmje, njerëzit po mbërrijnë në lokacion dhe po krijohen radhë. Mund të dëgjohet muzikë që tingëllon nga salla e festivalit dhe fenerët po ndezin. Në hyrje drejtuesit e mjeteve u drejtohen punonjësve dhe vullnetarëve të “be my angel tonight”. Do të motivoheni të mos pini alkool gjatë festës. Palët e interesuara plotësojnë marrëveshjen me informacione të mëtejshme. Duke vepruar kështu, atë mbrëmje ata marrin përsipër të mos konsumojnë alkool apo droga të paligjshme. Në këmbim, ata marrin një zbritje në pijet joalkoolike dhe marrin pjesë në një lotari. Përpara se të kthehen në shtëpi, pjesëmarrësit kthehen në tribunën „be my angel tonight“ dhe në një bisedë të shkurtër pyeten se si kanë shkuar gjërat për ta.

2055 persona vitin e kaluar nënshkruan marrëveshjen. Më shumë se një e treta e pjesëmarrësve janë midis 18 dhe 20 vjeç dhe ende kanë patentë shoferi provues; Prandaj, pjesëmarrja në „be my angel tonight“ ka shumë kuptim për të rinjtë. Rezultatet e sondazhit tregojnë se 10% e pjesëmarrësve pinë deri në dy pije alkoolike kur janë duke vozitur dhe nuk marrin pjesë në „be my angel tonight“.

Rritje e viktimave dhe lëndimeve të rënda në rrugët zvicerane

Në gjysmën e parë të vitit 2022, numri i personave të plagosur rëndë dhe të vdekur në trafik u rrit ndjeshëm në krahasim me vitin 2021. Për shembull, numri i aksidenteve në të cilat drejtuesi i një veture që mbeti i plagosur rëndë shkaktoi një aksident për shkak të konsumimit të alkoolit është rritur. “Qëllimi ynë është të përdorim ofertën “be my angel tonight” për të sensibilizuar drejtuesit e automjeteve dhe për të tërhequr vëmendjen e tyre ndaj sigurisë rrugore. Në këtë mënyrë duam të japim një kontribut kundër aksidenteve rrugore”, thotë Lia Munzer nga „Blaue Kreuz“.