Dhespina 16-vjeçare deportohet nga Gjermania pavarësisht fibrozës cistike

19 Lexime

Një vajzë 16-vjeçare shqiptare u deportua pavarësisht se vuante nga një sëmundje e pashërueshme. Avokati i saj dhe Këshilli Sakson i Refugjatëve tani kanë frikë për jetën e saj, sepse asaj i mungojnë mjekimet e nevojshme jashtë vendit

Mittëeida. 29 kilogramë: Ja sa peshonte Dhespina e sëmurë rëndë kur mbërriti nga Shqipëria me prindërit në korrik 2019. Sipas avokatit të familjes së saj, Leo Matthias Waltermann, ata u larguan nga vendi sepse nuk kishte më asnjë trajtim atje për njëmbëdhjetëvjeçaren e atëhershme. “Ajo ishte de facto jashtë terapisë“, thotë ai.
Dhespina ka fibrozë cistike, një çrregullim i trashëguar që shkakton mukozën e trashë të dëmtojë gradualisht organet vitale si mushkëritë. Waltermann citon mjekët e saj që trajtonin nga Spitali Universitar i Dresdenit se pse Dhespina vuan gjithashtu nga sëmundje të rëndësishme shoqëruese.

Familja deri më tani është toleruar në Saksoninë Qendrore

Shqipëria konsiderohet një vend i sigurt origjine, prandaj kërkesa e familjes për azil u refuzua në shtator 2019 si “qartësisht e pabazuar”. Por familja vazhdon të tolerohet – me sa duket për shkak të sëmundjes së Dhespinës. Kostot e larta të terapisë së saj mbulohen gjithashtu; zyra e mirëqenies sociale e distriktit e miratoi së fundmi deri në tetor dhe duke përfshirë. Trajtimi po funksionon: Dhespina tani peshon 45 kilogramë, është rritur për 15 centimetra dhe funksioni i saj i mushkërive, i cili ishte vetëm 66 për qind në vitin 2019, tashmë pothuajse i përgjigjet normës së moshës.

Vajza ndjek shkollën e mesme në Mittëeida. Pas një klase DaZ (gjermanishtja si gjuhë e dytë), Dhespina do të kalojë në një klasë të rregullt nga viti shkollor 2021/2022.
„Ajo u përmirësua vazhdimisht në shkollë, kështu që në raportin e saj të fundit vjetor ajo mori vetëm B dhe C në lëndët bazë“, thotë Waltermann. „Një nxënëse e mirë e gjithanshme, e cila tani është transferuar në klasën e tetë – para deportimit të saj“.
Dëbimi herët në mëngjesin e 15 shtatorit

Ndodhi dy javë më parë të premten: Në pesë të mëngjesit, Dhespina u mor në Mittëeida me prindërit dhe motrën e saj më të vogël dhe u dërgua në aeroportin e Hanoverit. Askush nuk është i interesuar për shënimet e mjekut të tyre. Një certifikatë e paaftësisë për të udhëtuar e lëshuar atë ditë me siguri do t’u arrijë shumë vonë autoriteteve të imigracionit. Një kërkesë urgjente në Gjykatën Administrative të Chemnitzit gjithashtu dështoi. Waltermann informohet se fëmija do të shoqërohet nga një mjek fluturimi.

“Në të kundërtën, kjo na lejon të supozojmë se drejtoria shtetërore dhe gjithashtu zyra e emigracionit të rrethit ishin në dijeni të mirë të sëmundjes së Dhespinës”, thotë ai. “Freie Presse” i ka kërkuar një deklaratë zyrës së qarkut dhe drejtorisë shtetërore të Saksonisë, transmeton portali Shtegu.com. Ndërsa ky i fundit është përgjigjur të martën, një përgjigje nga qarku është ende në pritje.

Këshilli Sakson i Refugjatëve vë në dyshim deportimin

Dhespina ka pjesën tjetër të mjekimeve që duhet t’i marrë rregullisht me vete kur zbarkojnë në Shqipëri. Këto do t’i merren asaj në aeroport. Jo pa pasoja: „Javën e kaluar ajo pati formimin e parë të mukusit në mushkëritë e saj,“ thotë Dave Schmidtke nga Këshilli Sakson i Refugjatëve. „Ajo fillon të kollitet përsëri dhe ka vështirësi në ecjen dhe frymëmarrjen përsëri“.

Këshilli Sakson i Refugjatëve jo vetëm që vë në dyshim ligjshmërinë e dëbimit, por gjithashtu kritikon „mospërfilljen e madhe etike“ për situatën shëndetësore të 16-vjeçares. Mjekët e saj kanë frikë se pa mjekim, shëndeti i saj do të përkeqësohet me shpejtësi dhe jetëgjatësia e saj do të ulet në mënyrë dramatike. Prandaj Këshilli i Refugjatëve dhe Shoqata Federale e Fibrozës Cistike u bëjnë apel autoriteteve përgjegjëse që të marrin masa për të shpëtuar jetën e Dhespinës.

Vendbanimi i aplikuar për një vajzë të integruar mirë – vendim në pritje

Avokati Waltermann po punon gjithashtu për të siguruar që ajo dhe familja e saj të mund të hyjnë përsëri në vend. „Ose një administrator qarku ka mirëkuptim ose gjykata ka mirëkuptim“, thotë ai.

Një vendim nga Gjykata e Lartë Administrative Saksone (OVG) mund të ndihmojë. Në vitin 2021, dëbimi i një familjeje gjeorgjiane u shpall i paligjshëm dhe Shteti i Lirë u detyrua t’i kthente në Gjermani. Pritej një vendim ligjërisht i detyrueshëm nëse fëmijët e familjes kishin apo jo të drejtë për leje qëndrimi, sepse ishin të integruar mirë.
Një leje qëndrimi e tillë është aplikuar edhe për Dhespinën në përputhje me nenin 25a të ligjit të qëndrimit. Në fillim të gushtit, Waltermann thotë se një vendim është ende në pritje për të.