Çifti kosovar nga Lucerni aborton vetë fëmijën – tetë muaj burg për burrin

64 Lexime

Në fund të vitit 2021, një çift shqiptar nga Lucerni bëri një abort të paligjshëm sepse nuk mund të përballonin shpenzimet mjekësore. Megjithatë, shtatzania ishte tashmë shumë e avancuar. Burri duhej të dilte para gjykatës

Tetë muaj burg për burrin dhe 8 500 franga shpenzime ligjore që do të përballojë i pandehuri. Ky ishte vendimi në një proces gjyqësor që përfshin abortin e paligjshëm të një çifti nga Lucerni me rrënjë kosovare. Në vendimin e saj, Gjykata Penale e Lucernit deklaroi gjithashtu se ishte një “gabim ligjor i shmangshëm”, siç shkruan “Luzerner Zeitung”, transmeton portali Shtegu.

Prandaj, burri dhe gruaja supozuan se ata kishin të drejtë ta bënin këtë hap me pëlqim reciprok. Edhe pse e ashtuquajtura shkelje e katalogut rezulton me dëbim automatik nga vendi, ai u hoq për arsye vështirësish. Kosovari ishte penduar që në fillim dhe është integruar mirë.

Çifti kuptoi në fund të vitit 2021 se një tjetër fëmijë ishte rrugës dhe caktuan një takim në Klinikën e Grave të Lucernit për të mësuar për një abort. Megjithatë, takimi do të ishte dhënë vetëm pas një pagese paradhënie prej 800 frangash. Kjo pasi çifti ishte në listën e zezë të sigurimeve shëndetësore. Shpenzime që nuk mund të përballonin. Familja jetonte në kushte modeste dhe ishte në borxhe. Ata vendosën ta abortojnë vetë fetusin, siç raportoi Zentralplus.

Shtatzania ishte e pesta – dhe e paplanifikuar. Gjatë pushimeve në Kosovë, babait i cili punon si punëtor ndërtimi, një i njohur i tij i ka treguar për ilaçin Cytotec. Cycotec ndihmon me ulcerat e stomakut dhe përdoret gjithashtu si një agjent aborti në disa vende. Megjithatë, në Zvicër është e ndaluar për këtë qëllim.
Megjithatë, të dy vendosin të provojnë tabletat. Pas pesë ditësh dhe tre tabletave, më në fund shfaqet efekti. Por gruaja pësoi gjakderdhje të rëndë dhe duhej të dërgohej në klinikën e grave të Lucernit dhe t’i nënshtrohej një operacioni urgjent – fetusi vdiq dhe gëlltitja u zbulua. Në Zvicër, aborti është i ligjshëm deri në javën e dymbëdhjetë. Sipas aktakuzës, gruaja shtatzënë ishte në javën e 16-të dhe të 20-të.

Për shkak se me ilaçet ai me vetëdije ka vënë në rrezik shëndetin e gruas së tij dhe jetën e fëmijës, prokuroria ka kërkuar dënimin me tetë muaj burg për babain. Gjykata tani e ka respektuar këtë.