Zviceranët janë europianët më të lumtur

105 Lexime

Në vitin 2022, sipas Zyrës Federale zvicerane të Statistikave (FSO), Zvicra kishte kënaqësinë më të lartë të jetës nga të gjitha vendet europiane. Megjithatë, pothuajse një në dhjetë persona jetonte në vështirësi financiare

Në vitin 2022, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO), Zvicra kishte kënaqësinë më të lartë të jetës nga të gjitha vendet europiane. Kjo pothuajse nuk ka ndryshuar që nga viti 2014. Megjithatë, pothuajse një në dhjetë persona jetonte në vështirësi financiare.

Zvicra arriti rezultatin 8 nga 10 për kënaqësinë nga jeta, duke e vendosur atë përpara vendeve fqinje Austrinë (7.9), Italinë (7.2), Francën (7) dhe Gjermaninë (6.5), siç njoftoi BFS të martën, transmeton portali Shtegu.

Kënaqësia rritet me moshën, nivelin e arsimimit dhe të ardhurat. Popullsia zvicerane është veçanërisht e kënaqur në fushat ndërpersonale si jeta së bashku, atmosfera e punës ose marrëdhëniet personale. Mbi gjysma e njerëzve të moshës 16 vjeç e lart ishin shumë të kënaqur në këto zona në vitin 2022.
Popullsia është mjaft e pakënaqur me kohën e lirë në dispozicion ose gjendjen e tyre personale financiare. Vetëm çdo i treti ishte shumë i kënaqur këtu.

Në vitin 2022, 4.9 për qind e popullsisë duhej të hiqte dorë nga mallrat, shërbimet ose aktivitetet e rëndësishme sociale për arsye financiare. Vetëm një në dhjetë persona të prekur nga kjo privim është shumë i kënaqur me jetën e tyre. Nga popullsia e përgjithshme është më shumë se një e treta. Një e katërta e njerëzve të privuar raportuan se ndiheshin të dekurajuar ose të dëshpëruar shumicën ose gjatë gjithë kohës. Nga popullsia e përgjithshme ishte vetëm pesë për qind.

Shkalla e varfërisë ishte 8.2 përqind: kjo korrespondon me rreth 702,000 njerëz. Vitin e kaluar norma ishte edhe më e lartë, në 8.7 për qind. Rritjet e çmimeve për energjinë elektrike, kostot e ngrohjes dhe mallrat e konsumit që kanë ndodhur që nga viti 2022 nuk janë pasqyruar ende në shifrat e BFS. Të huajt, familjet me një prind, personat pa arsim pas detyrueshëm dhe familjet pa persona të punësuar më së shpeshti preken nga varfëria e të ardhurave.