Veseli: Serbia do të përgjigjet për gjenocidin e kryer në Kosovë

71 Lexime

Nën patronatin e kryetarit të Kuvendit, Kadri Veseli, sot në Mitrovicë u dha premiera e dokumentarit “Kujtojmë mos me harrue”, të autorit Asllan Bajrami. Dokumentari rrëfen luftën e Kosovës dhe dëbimin e dhunshëm të shqiptarëve nga forcat paramilitare ushtarake serbe.

Në një fjalë të rastit, Veseli, duke kujtuar edhe njëherë krimet e Serbisë në Kosovë, tha se këtu edhe buron ideja e tij për një Tribunal Ndërkombëtar për gjenocidin serb, pra siç tha ai, për të shpaguar sakrificën e shqiptarëve të Kosovës dhe njëkohësisht për të vënë në vend drejtësinë, të mohuar për dy dekada.

“Serbia është shteti i cili ka kryer gjenocid në Kosovë, me kriminelët e saj të cilët shkaktuan shumë vuajtje mbi popullatën tonë të pafajshme. Pra, nuk po flasim për ballafaqimet ushtarake midis Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe ushtrisë e policisë së Serbisë, por po flasim për një veprim tërësisht të organizuar nga shteti serb dhe të realizuar nga forcat ushtarake dhe policore të tij, mbi fëmijë, pleq dhe gra të pambrojtura. Janë këto veprime të dënuara me çdo të drejtë ndërkombëtare dhe njerëzore”, theksoi Veseli, bëhet e ditur në një njoftim për medie.

Kreu i Kuvendit përsëriti se iniciativës së tij do t’i shkohet deri në fund dhe Tribunali Ndërkombëtar për gjenocidin serb do të ndodhë pashmangshëm.

Ai tha se është turpi më i madh që një komb mund ta mbajë gjatë historisë, nëse nuk përgjigjet për krimet që i ka kryer mbi njerëzit e pafajshëm.

Veseli përgëzoi autorin e dokumentarit, gazetarin e njohur Asllan Bajrami, për, siç tha ai, punën e tij të jashtëzakonshme, që nga periudha e luftës.

Po ashtu, ai u bëri thirrje studentëve që të marrin këto tema dhe dëshmi, dhe t’i trajtojnë ato, për ta vënë sa më shumë në pah atë që ka ndodhur para 20 vjetëve.

“Fjalët nuk do ta sjellin drejtësinë, por faktet. Derisa po flasim për mijëra të vrarë dhe mijëra gra të tjera të dhunuara, për t’u ballafaquar në tribunalin ndërkombëtar duhet të kemi fakte konkrete, të pranuara edhe nga drejtësia ndërkombëtare”, theksoi ai.

Ai paralajmëroi se në Komunën e Mitrovicës do të ndërtohet një monument përkujtimor, me përmasa të mëdha, në të cilin do të jetë edhe një dhomë muzeale e rrëfimit për gjenocidin serb në rajonin e Mitrovicës.