Skandal në Austri, kamera e një diskoteke e regjistron shqiptarin si i huaj

83 Lexime

Në një diskotekë u bë bujë e madhe pasi nuk mund të hynte dikush që ka lindur në Kosovë dhe tani është shtetas austriak. Roja e sigurimisë argumentoi kundër mbikëqyrjes me kamerë, por studiuesit e JKU e hodhën poshtë atë: „Njohja e të huajve“ ishte teknikisht e pamundur

“Një nga miqtë e mi më tha se një roja e sigurisë më kërkoi të largohesha sepse kamera më njohu si të huaj! Edhe roja e sigurisë ma konfirmoi këtë”, thotë Gazmend Bardhoku (33) nga Zeillerni për vizitën e tij të dështuar në një disko në Amstetten (Austri e Ulët). Inxhinieri elektrik, i cili ka lindur në Kosovë, por është shtetas austriak, tani kërkon 3 000 euro dëmshpërblim për diskriminim me avokatin e tij në Steyr, Hubert Niedermayr.

Një sistem survejimi racist – a ekziston vërtet?

Operatori mohon me forcë ekzistencën e një sistemi të tillë në diskotekën e tij. Gazeta austriake „Kronen Zeitung“ ka dashur të dijë nëse ishte të paktën teorikisht e mundur teknikisht dhe ka pyetur René Mayrhofer, kreun e institutit dhe drejtuesin e Laboratorit të Sistemeve të Sigurta dhe Korrekte LIT, si dhe kreun e Laboratorit Christian Doppler për Autentifikimin Digjital Privat në Botën Fizike (CDL Digidoë) në Universitetin Johannes Kepler në Linz.

„Varet nga pasaporta“

“Në thelb, softueri i përdoruesve shumë i kualifikuar mund të zbulojë shumë duke përdorur biometrikë, qoftë njohja e fytyrës, shenjat e gishtërinjve, skanimet e irisit apo edhe ADN-ja. Por: Nëse dikush është austriak apo i huaj varet nga pasaporta e tij dhe jo nga profili gjenetik. Duke pasur parasysh faktin se në Austri ka shumë njerëz me origjinë të ndryshme gjenetike, një dallim i tillë në bazë të pamjes është thjesht i pamundur”, tha studiuesi, transmeton portali Shtegu.

A do të ishte edhe e ligjshme?

Megjithëse inteligjenca artificiale mund të trajnohet lehtësisht për të njohur modelet, shkalla e gabimit nuk duhet të nënvlerësohet. Vetë Mayrhofer natyrshëm refuzon opsione të tilla raciste të mbikqyrjes; është e diskutueshme nëse përdorimi do të ishte edhe i ligjshëm.