Pas dy anulimeve Alba Festivali do të mbahet sërish në Zvicër

50 Lexime

Pas dy anulimeve, Alba Festivali do të mbahet edhe këtë vit – në zonën e kazermës. Edhe pse është mbajtur vetëm dy herë, rreth festivalit tashmë ka pasur shumë bujë

Alba Festivali do të zhvillohet edhe këtë vit – nga e premtja, 21 qershor deri të dielën, 23 qershor në zonën e kazermës.

Por kjo nuk është e gjitha: Siç njoftuan organizatorët në një deklaratë të hënën në mbrëmje, shitjet paraprake kanë filluar menjëherë. “Ne morëm miratimin nga qyteti i Cyrihut sot në kohën e duhur. Tre muaj përgatitje janë ambicioze, por të realizueshme – edhe sepse ekipi ynë është i mirëkoordinuar”, thotë organizatori Adem Morina. Ekipi rreth Morinës premton se do të ndërtohet një program fantastik me shumë yje të estradës shqiptare që sigurisht do të përmbushë, në mos i kapërcejë pritshmëritë e mëdha të komunitetit.

Sipas kompanisë, është open-air më i madh në ajër të hapur për muzikën pop shqiptare dhe kosovare në Europë. Alba Festivali, i cili ka nisur që nga viti 2019, deri më tani është zhvilluar vetëm dy herë. U bë shumë bujë për festivalin sepse nuk mund të mbahej disa herë. Korona, si dhe arsye politike dhe organizative çuan në anulimet.

Miratimit të këtij viti i ka paraprirë bashkëpunimi konstruktiv mes autoriteteve bashkiake të përfshira dhe Alba Festivalit, shkruan organizatori, transmeton portali Shtegu. Ky bashkëpunim u shty nga kryetari i FDP qytetit të Cyrihut, Përparim Avdili. “Bashkëpunimi me qytetin e Cyrihut ishte shumë i orientuar drejt zgjidhjes. Me sipërfaqen e kazermës si rezultat ideal. Shpresoj për vite të tëra”, thotë i gëzuar Morina.

Kjo është rrjedha e festivalit:

2019: Alba Festivali i parë me Rita Orën si akt kryesor dhe mbi 20 000 të ftuar.

2020: Shtyhet për në 2021 për shkak të Koronës.

2021: Presidentja e atëhershme e qeverisë dhe ministrja e kulturës Jacqueline Fehr (PS) tërhoqi lejen e festivalit disa ditë para fillimit të tij, edhe pse organizatorët kishin respektuar rregullin 3G. Arsyeja që ajo dha në atë kohë ishte situata e tensionuar e koronavirusit në spitalet e Cyrihut dhe fakti që festivali synonte një „komunitet të prekur rëndë“ për sa i përket numrit të rasteve. Anulimi afatshkurtër shkaktoi kritika të gjera në atë kohë dhe i dha Fehr një qortim nga Komisioni Federal kundër racizmit.

2022: Edicioni i dytë i Alba Festivalit me përsëri mbi 20,000 vizitorë.

2023: Edhe pse organizatorët e qytetit kërkuan menjëherë pas zbatimit të suksesshëm në 2022 që të lejohej të zhvillohej sërish një Festival Alba në të njëjtin vend një vit më vonë, nuk pati përgjigje për një kohë të gjatë. Qyteti e dha lejen vetëm në korrik të 2023. Aq vonë sa organizatorët vendosën të mos zhvillojnë Festivalin Alba këtë vit. Rreziku ekonomik ishte shumë i madh për një festival thjesht të financuar privatisht – atyre do t’u duhej të gjenin sponsorë dhe të vendosnin gjithçka në vetëm tre muaj.
2024: Do të mbahet sërish Alba Festivali. Këtë herë në zonën e kazermës. Është edicioni i tretë.