Një këshilltar federal zviceran fiton rreth 472 000 franga në vit

19 Lexime

Paga e një këshilltari federal zviceran është rreth 472 000 franga në vit. Për më tepër, ekziston një kompensim për shpenzime në shkallë të sheshtë prej 30 000 frangash dhe mbulime të tjera të kostos

Këshilltari Federal i sapozgjedhur Beat Jans do të fitojë rreth 472 000 franga vitin e ardhshëm, ashtu si edhe kolegët e tij. Për më tepër, ekziston një kompensim për shpenzime me normë fikse prej 30 000 frangash në vit.

E drejta për një automjet të kompanisë

Qeveria Federale zvicerane mbulon gjithashtu kostot e telekomunikacionit për anëtarët e Këshillit Federal (telefon fiks, celular, PC). Anëtarët e qeverisë paguajnë vetë tarifën për radion dhe televizionin. Anëtarët e Këshillit Federal kanë të drejtë për një automjet përfaqësues dhe një automjet të kompanisë për përdorim personal.

Për përdorim privat të automjetit të kompanisë, tarifohet 0.9 për qind e çmimit të ri në muaj. Secili anëtar i qeverisë merr gjithashtu një biletë sezoni të përgjithshëm SBB (GA) për klasën e parë dhe një GA për teleferikun në Zvicër.

Alain Berset do të marr një pension

Paga e Këshillit Federal do të përshtatet me inflacionin në fillim të vitit 2024, transmeton portali Shtegu. Por sipas portalit të qeverisë zvicerane nuk ka rritje reale të pagave.
Duke filluar nga viti i ardhshëm, Alain Berset, i cili jep dorëheqjen, do të marrë një pension të barabartë me gjysmën e pagës së Këshilltarit Federal. Ish-këshilltarët federalë e marrin këtë pension të plotë nëse kanë qenë në detyrë për të paktën katër vjet ose largohen më herët nga detyra për arsye shëndetësore.

Pensioni mund të reduktohet

Nëse anëtarët e Këshillit Federal largohen para kohe nga detyra për arsye shëndetësore, delegacioni financiar i Këshillit Federal duhet të pajtohet me pensionin e plotë.
Për sa kohë që një ish-anëtar i Këshillit Federal fiton të ardhura të fituara ose zëvendësuese që, së bashku me pensionin, tejkalojnë pagën e një Këshilltari Federal në detyrë, pensioni do të reduktohet me shumën e tepërt.