Maqedonia, vendi i parë në Europë për vdekshmërinë e foshnjave

36 Lexime

​Maqedonia ka nivelin më të lartë të vdekshmërisë foshnjore në Europë, sipas Platformës për barazi gjinore dhe HERA.

 

 

Qytetet që janë të parët në listë janë Dojrani, Berova, Gjevgjelia dhe Krusheva.

 

 

Të dhënat e fundit të Entit shtetëror për statistikë tregojnë se shkalla e vdekshmërisë të të porsalindurve menjëherë pas lindjes është 14.3 për qind, që është niveli më i lartë në Evropë dhe trefishtë i mesatares evropiane prej 5.2, raporton TetovaSot.

 

 

Nga Platforma për barazi gjinore thonë se për shkak të financave të ulëta në shumë komuna mungojnë gjinekologë, dhe pikërisht në këto komuna numri i vdekshmërisë së foshnjave është më i madh. Nga atje theksojnë se është e nevojshme për të rritur buxhetin për të përmirësuar shërbimet në institucionet shëndetësore gjinekologjike, si dhe fonde shtesë për komunat e vogla.