Kjo sëmundje çon në gjumë të rrezikshëm të çastit

54 Lexime

Shumica as që e dinë që vuajnë nga kjo: apnea e gjumit. Megjithatë, efektet e kësaj gjendje mund të jenë të rrezikshme; ekziston rreziku për atak në zemër, goditje në tru dhe aksidente trafiku për shkak të gjumit të çastit. Një sqarim mund të parandalojë më të keqen

Kjo sëmundje nuk duhet nënvlerësuar: Sipas Swiss Society for Sleep Research, pothuajse 800 000 persona në Zvicër janë të prekur nga apnea e gjumit – kjo përkon me pothuajse një të dhjetën e të gjithë popullsisë. Problemi: pothuajse 80 për qind e rasteve nuk zbulohen. Kjo i bën ata të rrezikshëm për shkak të pasojave të mundshme, siç thotë Prof. Nikolaus Netzer, kreu i Institutit Hermann Buhl për Hipoksinë dhe Kërkimin e Mjekësisë së Gjumit në Lenggries (D). “Nëse vuani nga simptomat e përmendura ose partneri juaj madje vëren pauzat e frymëmarrjes, kërkohet urgjentisht një analizë e gjumit tuaj. Përndryshe, të prekurit rrezikojnë shëndetin e tyre”.

Apnea e gjumit bën që të prekurit të gulçojnë për ajër deri në tridhjetë herë në orë gjatë natës, sepse frymëmarrja ndalet vazhdimisht, shkruan „Blick“, përcjell portali Shtegu. Kjo e bën të pamundur gjumin e qetë – që mund të ketë pasoja fatale. Në afat të shkurtër, por edhe afatgjatë. Më poshtë tregojmë se cilat janë këto.

Për shkak se të prekurit kanë pauza të frymëmarrjes gjatë natës, përmbajtja e oksigjenit në gjak bie si rezultat i drejtpërdrejtë. Por oksigjeni i mjaftueshëm është i rëndësishëm: sepse trupi ynë ka nevojë për oksigjen në çdo qelizë të vetme në mënyrë që të jetë në gjendje të funksionojë.

Lodhja kronike e ditës është veçanërisht e dukshme për pacientët me apnea, pavarësisht se supozohet se flenë mjaftueshëm – si rezultat i mungesës së përshkruar të oksigjenit dhe gjumit të shqetësuar. Të prekurit zgjohen duke u ndjerë të rraskapitur dhe nuk mund të heqin qafe lodhjen gjatë gjithë ditës. Efektet anësore mund të përfshijnë dhimbje koke dhe marramendje, dhimbje muskulore, vjellje, rritje të urisë dhe nervozizëm.

Nëse jeni të lodhur gjatë gjithë kohës, humbni edhe performancën. Shumë prej të prekurve nuk kanë energji, janë më pak elastikë dhe gjithashtu vuajnë nga përqendrimi i dobët dhe kujtesa e tyre gjithashtu mund të përkeqësohet. Në rastin më të keq kërcënojnë problemet profesionale.

Lodhja e ditës mund të pasojë edhe pas timonit – përmes gjumit të çastit. Një lexues i Blick tregon se si ndikoi tek ai. “Pa një maskë apnee, nuk mund të vozisja nga Rappersëil në Cyrih pa ndalesë”, thotë ai. Ndërkohë, ai ka pasur trajtim (më shumë për këtë më poshtë). Sipas mjekes së gjumit Maritta Orth, apnea e gjumit është një nga shkaqet më të rëndësishme të aksidenteve, siç thotë ajo për “Welt.de”. Të prekurit kanë një rrezik dy deri në shtatë herë më të lartë për të shkaktuar aksidente sesa popullsia mesatare. Sipas “Medical Tribune”, një studim nga Bostoni tregon gjithashtu se 10 për qind e aksidenteve në rrugët e SHBA-së i atribuohen atyre që vuajnë nga apnea e gjumit.

Përveç pasojave të dukshme menjëherë, apnea e patrajtuar e gjumit ka gjithashtu një sërë pasojash afatmesme dhe afatgjata. Një prej tyre është presioni i lartë i gjakut. Kjo ndodh sepse trupi është nën stres për shkak të çrregullimeve të gjumit dhe lëshon më shumë adrenalinë, gjë që rezulton në një rritje të pulsit dhe presionit të gjakut gjatë natës. Ky presion i lartë i gjakut më pas nuk bie më gjatë ditës, gjë që ngarkon më shumë sistemin kardiovaskular. Për krahasim: te njerëzit e shëndetshëm, presioni i gjakut zakonisht bie me 10 deri në 15 për qind gjatë natës.

Në pacientët me apnea obstruktive të gjumit, rritja e vazhdueshme e presionit të gjakut dhe mungesa e dukshme e oksigjenit në gjak ngarkojnë rëndë zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Nga kjo favorizohen sëmundje të tilla si insuficienca kardiake dhe ataku në zemër. Rreziku i fibrilacionit atrial (një aritmi) është gjithashtu i rritur: rreth një e treta e pacientëve që vuajnë nga aritmia kardiake fibrilacioni atrial kanë apnea të gjumit që kërkon trajtim, siç shkruan revista e Fondacionit të Zemrës „HERZ heute“. Përveç kësaj, me apnea obstruktive të gjumit, rreziku i një sulmi në zemër trefishohet, ndërsa jetëgjatësia ulet me rreth dhjetë vjet, sipas CardioSecur.

Për të njëjtën arsye si rreziku kardiovaskular, njerëzit me apnea të gjumit kanë gjithashtu më shumë gjasa të kenë një goditje në tru – deri në tre herë më shumë, tregojnë studimet nga SHBA dhe Suedia. Shkaktarët janë qarkullimi i pamjaftueshëm i gjakut dhe depozitimet nga shtrëngimet në arteriet karotide, të cilat mund të çojnë në një bllokim të një vaze dhe në fund të fundit në një goditje në tru. Mjekët e gjumit nga Universiteti amerikan i Yale kanë hetuar se njerëzit me apnea të gjumit kanë dy herë më shumë rrezik për një goditje në tru sesa njerëzit pa sëmundje.

Një lidhje midis apneas së gjumit dhe diabetit të tipit 2 është hulumtuar gjithashtu, siç tregon ndër të tjera kjo hyrje në blog. Frekuenca e çrregullimeve të frymëmarrjes të lidhura me gjumin tek diabetikët vlerësohet përgjithësisht në pothuajse 60 për qind. Arsyeja është stresi që prek trupin: Kjo çliron rezervat e sheqerit nga mëlçia dhe në të njëjtën kohë pengon efektin e insulinës së trupit. Rezultati është një nivel i lartë i përhershëm i sheqerit në gjak. Fatale: Të dy sëmundjet ndikojnë njëra-tjetrën dhe në një paketë të dyfishtë përfaqësojnë gjithashtu një rrezik shumë të rritur për atak në zemër dhe goditje në tru.

Ndikimi i mundshëm në shëndetin mendor nuk duhet të nënvlerësohet. Sipas ekspertëve, sëmundjet depresive shoqërohen pothuajse gjithmonë me probleme me gjumin. Studimi HypnoLaus i Lozanës e vërteton këtë lidhje. E gjithë kjo ka të bëjë me neurotransmetuesit serotonin dhe noradrenalinë në tru: Nëse ka dështime në qendrat nervore përgjegjëse për shkak të çrregullimeve të gjumit, kjo mund të ketë një efekt shkatërrues në psikikën. Një studim australian i botuar në „Journal of Clinical Sleep Medicine“ nënvizon shkallën në të cilën lidhen këto dy sëmundje: Sipas kësaj, më shumë se dy të tretat e të prekurve nga apnea e gjumit vuajnë nga disponimi depresiv. Për më tepër, probabiliteti i një humori depresiv është më i madh, aq më e theksuar është apnea e gjumit tek pacienti.

Përfundim: Asnjë nga këto pasoja nuk duhet nënvlerësuar në asnjë rrethanë, vizita te mjeku indikohet për të gjitha simptomat e përmendura. Lajmi i mirë është se mund të bëni diçka kundër apneas së gjumit: tani ka një numër të madh terapish që mund t’i diskutoni me mjekët në ETH-Spin-offs Sleepiz – dhe më pas të gjeni më të mirën për ju.

Dhe në ditët e sotme sëmundja gjithashtu mund të analizohet shpejt dhe lehtë. Ndërsa dikur ishte e nevojshme të shkoni në laboratorin e gjumit, apnea e gjumit tani mund të kontrollohet lehtësisht në shtëpi – për shembull duke përdorur sistemin Sleepiz. Start-up ka zhvilluar një pajisje që mat gjumin nga komoditeti i shtratit tuaj. Përmbledhja jonë më poshtë ju tregon saktësisht se si funksionon kjo.