Këtë vit, 17 organizata u vlerësuan për herë të parë me mirënjohjen “Freendly Work Space”.

17 Lexime

Këtë vit, 17 organizata u vlerësuan për herë të parë me etiketën “Freendly Work Space” nga Promovimi i shëndetit Zvicër. Gjithsej 106 organizata tani janë të certifikuara me etiketën.

Aarau, 2 nëntor 2023. Përveç kësaj, 17 organizata të tjera kaluan me sukses rivlerësimin në 2023 dhe u nderuan gjithashtu sot në ceremoninë e ndarjes së çmimeve të labelit 2023 në Qendrën e Kulturës dhe Kongresit Aarau.

Nga kontrabandistët që u bënë specialistë të traumës, te refugjatët që u bënë CEO, te të burgosurit që tani janë aktivistë. Autori i njohur Sam Conniff prezantoi konceptin e tij të „pasigurisë dhe potencialit të saj për botën e punës“ në ceremoninë e çmimeve të labelit.
Qindra vjet më parë, piratët zhvilluan sisteme për t’u marrë me pasigurinë e gjithëpranishme dhe për të qenë akoma të suksesshëm. Strategjitë e tyre janë ende aktuale sot. Sam Conniff mori të ftuarit dhe përfaqësuesit e kompanive të labelit të pranishëm në botën e privatëve dhe kosarëve dhe tregoi se si mund ta përdorim pasigurinë e New Work si një mundësi dhe një sfidë. “Djegia është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, elasticiteti është në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave dhe intoleranca jonë ndaj pasigurisë është në themel të gjithë kësaj. Por pasiguria mund të jetë një motivues i madh. Ne vetëm duhet të dimë se si mund t’i përdorim ato“, thotë Conniff. Folësi kryesor ndërkombëtar dhe „eksperti i pasigurisë“ inkurajoi të pranishmit të thyejnë rregullat konvencionale në botën moderne të biznesit për të arritur zgjidhje dhe ndryshime kreative. Ekspertët e pasigurisë është një kërkim novator në bashkëpunim me studiuesit kryesorë në Departamentin e Neuroshkencës të UCL. Në fjalimin e tij kryesor, Sam Conniff dha njohuri mbi konceptin e tolerancës ndaj pasigurisë dhe tregoi se si mund të përdoret për të promovuar kreativitetin, ndjeshmërinë, angazhimin, bashkëpunimin dhe aftësitë vendimmarrëse.

Kompanitë gjithashtu kanë nevojë për kreativitet, ndjeshmëri dhe përkushtim, ndër të tjera, për t’u fokusuar në kushtet e punës që promovojnë shëndetin. Që nga viti 2009, ju mund të merrni etiketën “Hapësirë ​​pune miqësore” nga Promovimi i shëndetit Zvicër. Aktualisht janë të njohura 106 organizata me rreth 220,000 punonjës në Zvicër dhe Lihtenshtajn.

Me etiketën “Friendly Work Space”, organizatat ndërtojnë sistematikisht menaxhimin shëndetësor të kompanisë (BGM) sipas gjashtë kritereve të cilësisë (shih f. 3). Në këtë mënyrë, ndër të tjera, ju rritni në mënyrë të qëndrueshme motivimin dhe performancën e punonjësve tuaj, ulni kostot operacionale dhe forconi konkurrencën tuaj afatgjatë si një punëdhënës tërheqës. Sa më gjatë që një organizatë mbart dhe e përvetëson etiketën, aq më efektive janë avantazhet e WHM.

17 organizata të reja dhe 17 të rishpërblyera

Promovimi i shëndetit Zvicra do t’u japë 17 kompanive etiketën „Hapësirë ​​pune miqësore“ për herë të parë në vitin 2023 dhe për një periudhë 3-vjeçare. Gjithashtu, këtë vit 17 organizata aktuale iu nënshtruan rivlerësimit pas 3 vitesh.

Kompanitë e mëposhtme morën çmime në vitin 2023:

Label kontribuon në ndërgjegjësimin e menaxhmentit dhe promovimin e shëndetit
“Kriteret BGM të “Hapësirës miqësore të punës” mbështesin kompanitë në zbatimin sistematik të menaxhimit shëndetësor. Ne e përdorim etiketën për të nderuar kompanitë që kanë sukses në zbatimin sistematik të kritereve të cilësisë,” shpjegon Prof. Dr. Thomas Mattig, Drejtor i Promovimit të Shëndetit në Zvicër. Një vlerësim i kryer nga zyra BASS midis majit 2018 dhe shkurt 2020 konfirmoi efektin e etiketës: ndërgjegjësimi i menaxhmentit në fushën e shëndetit të punonjësve, por edhe ankorimi dhe zbatimi sistematik i WHM përmirësohen ndjeshëm nga një certifikim në tjetrin.

Struktura e WHM bazohet në 6 kritere të cilësisë

Mënyra se si zbatohet menaxhimi shëndetësor në çdo organizatë është individuale. Baza për këtë janë gjashtë kritere cilësore “Freendly Work Space”, të cilat i bëjnë faktorët që ndikojnë në shëndetin e punonjësve të prekshëm dhe të vlerësueshëm. Nëse vlerësuesit e pavarur konfirmojnë se të gjashtë kriteret janë përmbushur, organizata merr etiketën „Hapësirë ​​pune miqësore“ për 3 vjet. Kriteret WHM të “Hapësirës miqësore të punës” mbështeten nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco) dhe Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG).

Pasqyrë e kritereve të BGM

Kompanitë që tashmë e kanë fituar etiketën mund të riçertifikohen çdo tre vjet.
Promovimi dhe zbatimi i WHM është një fokus strategjik i
Promovimi i shëndetit në Zvicër. Informacione të mëtejshme rreth etiketës mund të gjenden në www.friendlyworkspace.ch/de/das-label.