Kështu mund t`ia lini punën shefit zviceran pa ndonjë kokëçarje

43 Lexime

Shumë persona në Zvicër këtë vit duan të ndryshojnë punën e tyre. Ju duhet t’i kushtoni vëmendje kësaj kur largoheni

Tre nga katër punonjës duan të ndryshojnë vendin e punës këtë vit. Midis Gen Z dhe Millennials, pothuajse çdo i dyti person dëshiron të lërë punën e tij. Duhet t’i kushtoni vëmendje kësaj nëse doni të ndryshoni punëdhënësin tuaj me stil dhe pa asnjë mosmarrëveshje.

Nëse pranoni një ofertë pune edhe pse jeni ende i punësuar, duhet ta njoftoni punëdhënësin tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të bëni një bisedë personale me menaxherin tuaj, siç këshillon specialisti zviceran i rekrutimit Robert Walters. Nëse një takim personal nuk është i mundur, ju rekomandojmë një telefonatë.

Robert Walters jep këshillat e mëposhtme për bisedën:
Së pari, mendoni se cilat pyetje ka të ngjarë t’ju bëjë menaxheri juaj.
Qëndroni profesionistë kur menaxheri juaj ju pyet pse dëshironi të largoheni.
Mos u futni në shumë detaje kur shpjegoni arsyet e largimit tuaj.
Diskutoni me eprorët tuaj se si do ta komunikoni largimin tuaj.
Konsiderohet e sjellshme t’ua lini këtë vendim eprorëve tuaj.
Nëse dëshironi të jepni komente më të hollësishme, organizoni një bisedë të dytë.

Kjo është e rëndësishme kur jepni njoftim me shkrim për përfundimin

Pas bisedës personale, duhet të anuloni edhe me shkrim. Për ta bërë këtë, duhet të dini se sa është periudha e njoftimit. Në letër, ju falënderojeni për mundësitë që ju ka dhënë punëdhënësi. Në asnjë rrethanë nuk duhet të largoheni nga puna papritmas me email nga askund.
Nëse punëdhënësi juaj nuk dëshiron që ju të largoheni, ata shpesh do të bëjnë një kundërofertë dhe do t’ju ofrojnë më shumë para, përfitime më të mira ose një rol të ri. Kjo është një shenjë vlerësimi. Kjo është arsyeja pse është edhe më e rëndësishme që të mos përgjigjeni emocionalisht, por me mendime. Për ta arritur këtë, duhet t’i bëni vetes pyetjet e mëposhtme që herët:

Pse dua të shkoj?
A do t’i zgjidhë vërtet oferta e re zhgënjimet tuaja në punë?
A do të merrnit së shpejti më shumë pagesa ose një promovim nëse do të qëndronit?
A ka ndoshta punëdhënësi juaj një plan për të ardhmen tuaj afatgjatë?
Si do të ndryshojë marrëdhënia juaj me eprorët dhe kolegët nëse qëndroni?
Çfarë do t’ju mungojë nëse nuk e pranoni ofertën e re?

Nëse vendosni të qëndroni, është e rëndësishme që punëdhënësi juaj të jetë i përgatitur të pranojë kundërofertën me shkrim – me të gjitha detajet dhe kushtet që ai ju ofron.

Përfundoni detyrat e mëposhtme përpara se të largoheni
Kështu mund të bëni një tranzicion të qetë në punën tjetër:
Pyetni eprorët tuaj se si mund t’i mbështesni ata në dorëzimin e punës.
Ndani se cilat detyra mund të përfundoni përpara se të largoheni.
Krijoni një dokument dorëzimi – edhe nëse askush nuk ju kërkon ta bëni këtë.
Mendoni për atë që ekipi juaj duhet të dijë në mungesë tuaj.
Gjeni një zgjidhje që pjesa tjetër e ekipit tuaj të mbulojë për ju në një njoftim të shkurtër.
Sugjeroni se kush duhet të marrë përsipër disa nga detyrat tuaja.
Nëse ju duhet të dorëzoni marrëdhëniet me klientët ose detyrat operative, organizoni takime ballë për ballë për ta diskutuar atë.
Oferta për të mbështetur punëdhënësin në gjetjen e një pasuesi.

Mendoni se me kë dëshironi të qëndroni në kontakt. Komunikoni se si mund të arrihet në të ardhmen, transmeton portali Shtegu. Mund të jetë e vlefshme të lidheni me Linkedin ose Xing. Kur bëni kontakte, duhet të qëndroni profesional: Mos e kritikoni ish-punëdhënësin tuaj dhe mos i krahasoni kushtet në punën tuaj të re me ato në ish-punën tuaj.