Francezët përkujtojnë humanisten që humbi jetën në Kosovë

32 Lexime

Francezët e quanin „Gruaja e një mijë fëmijëve“. Yvette Pierpaoli lindi në vitin 1938 në Ban-Saint-Martin, ndërsa vdiq në një aksident në Kosovë në vitin 1999, përderisa ishte në një mision humanitar. Ishte ajo që frymëzoi karakterin e Tessa Quayle, në romanin e John Le Carré „La Constance du Jardinier“ (Botimet e Seuil). Në bestsellerin e saj, autorja e ndjerë angleze së fundmi denonconte cinizmin e kompanive farmaceutike shumëkombëshe, duke korruptuar politikat për të sakrifikuar shëndetin publik në altarin e fitimit. Komplot paraqet një avokate e re, Tessa, e vrarë ndërsa po përgatitej të zbulonte një skandal politik dhe ekonomik.

Para se të vendosej në Paris, Yvette Pierpaoli jetonte në Nancy dhe Scy-Chazelles. Ajo e njihte varfërinë, duke jetuar në rrugë, duke ikur nga një pimp i dashur, transmeton Shtegu.com. Ajo themeloi një jetimore në Phnom Penh, iu përkushtua refugjatëve në Bangkok, fëmijëve nga Guatemala, Bolivia dhe Burma.

Në vitin 1992, ajo u kthye në Metz për të prezantuar autobiografinë e saj „La Femme aux mille enfants“. John Le Carré ishte takuar me Yvette, ata ishin bërë miq dhe shiheshin herë pas here në festimet familjare.