Entit social në Zvicër, çifti nga Maqedonia i plaçkiti gjysmë milioni franga

70 Lexime

Një çift mashtruesish nga Maqedonia e Veriut, për çdo muaj ka tërheur ndihmë sociale në Winterthur në një shumë prej 5 000 frangash nga shteti. Këtë veprim e ka kryer që nga viti 1997. Por për të paktën nëntë vjet, bashkëshorti ka menaxhuar një garazh veturash që funksiononte mirë. Gruaja e tij thotë: „Mendoja se këto të holla na takojnë në Zvicër“

Është një rast mashtrimi që ju lë pa shpjegim. Në Winterthur, një çift me pesë fëmijë morën ndihmë sociale për vite me radhë, deri në 5 000 franga në muaj – edhe pse bashkëshorti menaxhonte një garazh veturash që funksiononte mirë dhe madje nuk e kishte fshehur.
Ai ngiste një veturë me vlerë 63,000 franga. Padyshim që po voziste për të punuar me të çdo ditë. Sipas dëshmitarëve të „Tages-Anzeiger“, çështja përfundoi në gjykatë. Mashtrimi shoqëror është zbuluar. Tani burri që drejtoi garazhin dhe gruaja e tij përballen me nga katër vjet burg.

Prindërit e pesë fëmijëve, të cilët emigruan nga Maqedonia e Veriut mbi dy dekada më parë, kanë marrë mbështetjen e shtetit që nga viti 1997. Por për të paktën nëntë vjet, nga 2006 e deri në 2015, ata nuk duhet ta kishin marrë këtë mirëqenie. Gjatë asaj kohe, bashkëshorti thuhet se kishte drejtuar një garazh veturash në një komunë në ëeinland të Cyrihut.
Garazhi nuk po shkonte keq. Sipas „Tages-Anzeiger“, ai gjithashtu riparoi dhe shiti fshehurazi vetura të vjetra, gjithsej 492 copë që ishte një fitim i mirë. Dhe kjo pavarësisht nga fakti se ai u deklarua i paaftë për të punuar në vitin 2009 pas një aksidenti automobilistik.
Përveç kësaj, ishte një akuzë e ashpër në gjykatë se dëshmitarët nuk kishin parë kurrë dëmtim të shëndetit. Madje, ai çalonte vetëm kur i është dashur të paraqitej në zyrën e mirëqenies sociale.

Rasti nuk u zbulua për vite me radhë. As kur u paraqit te punonjësit e shërbimeve sociale në ëinterthur me duart e tij të nxira dhe të dëmtuara. Duart si shumë mekanikë të punës.
Deri në vitin 2014, kur lindi një dyshim. Prokurori thotë: „Autoritetet nuk mund të fajësohen“. Është e pamundur të kontrollohet vërtetësia e informacionit për secilin pranues të nmdihmave sociale.

I akuzuari e pranoi akuzën e mashtrimit tregtar në gjykatë. Megjithatë, ai e mohoi shumën e krimit. Sipas „Tages-Anzeiger“, prokurori publik e akuzoi për gjysmë milioni franga fitim që thuhet ta ketë bërë me garazhin. Nga ana tjetër, ai flet për rreth 130 000 franga.

Gruaja u akuzua gjithashtu. Por ajo thotë se nuk e dinte që nuk kishin të drejtë për mirëqenie sociale. Ajo tha: „Mendoja se këto të holla na takojnë në Zvicër“. Për këtë arsye, gruaja nuk i bindi gjykatësit e Winterthurit: Të enjten ajo u dënua me një burg me kusht prej 24 muajsh. Burri i saj merr një dënim të pjesshëm me burg prej 33 muajsh. Nga kjo, ai duhet të vuajë 12 muaj.