Dyshime për trafikim të organeve njerëzore në Spitalin e Bazelit

46 Lexime

15:52:00                2017-12-21

 

 

 

Një nënë e një 20-vjeçari të vdekur, ka ngritur akuza ndaj Spitalit Universitar të Bazelit në Zvicër. Ajo pohon se mjekët e këtij spitali janë të përfshirë në trafikim të organeve njerëzore.

Në historinë e një shtetasi 20-vjeçar gjerman, Spitali Universitar i Bazelit ka luajtur një rol të rëndësishëm. Djaloshi i ri është transportuar më 6 gusht të këtij viti me abmulancë, nga lokacioni gjerman Maulburg për në Bazel. Sipas një raporti të së përditshmes zvicerane „Basler Zeitung“, rrethanat e vdekjes janë shumë misterioze.

 

Natën e kobshme, njëzetvjeçari kishte kaluar natën tek një i njohur në Maulburg. Pasi ishte rrëzuar nga divani, ai kishte qëndruar i shtrirë në te, pa mundur të flasë dhe me lëndime të rënda trupore, e më pas ishte thirrë një mjeke kujdestare. Autoritetet gjermane dyshojnë në krim.

 

„Ai dukej sikur të kishte rënë nga kati i pestë e jo nga divani“, rrëfen për gazetën në fjalë e ëma e 20-vjeçarit, përcjellë „Shtegu.com“. Pasi gjatë arritjes së ambulancës nuk janë gjetur gjurma gjaku tek ai, dukej sikur dikush ta kishte veshur, pas pësimit të lëndimeve të rënda trupore. Policia e krimeve të rënda është duke hetuar për veprën penale „vrasje të qëllimshme“.

 

Raporti i mjekes kujdestar shkruan se pacineti ishte dërguar në Bazel me qëllim që t`i hiqen organet. Mbetet e paqartë përse atij i është dashur t`i hiqen organet dhe përse nuk u dërgua në ndonjë spital gjerman. Mjekja përgjegjëse nuk ka qenë e kapshme për deklaratë, thuhet më tej në gazetë.

 

Eine Puppe liegt in einem Aufwachraum im neuen Operationstrakt Ost des Universitaetsspitals Basel, fotografiert an einem Medienrundgang in Basel, am Samstag, 2. Dezember 2017. (KEYSTONE/Georgios Kefalas)

 

Gjithnjë e më tepër po shtohen pyetjet në Bazel, ndërsa të vdekurit nuk ka qenë e mundur t`i hiqen organet pasi ato nuk ka në qenë në gjendje të duhur. Nga ana tjetër, nëna e të ndjerit pohon se askush nuk ka mundur të dëshmojë se djalit të saj nuk i janë transplantuar ato.

 

Gruaja gjermane nuk përjashton mundësinë se djali i saj në Bazel është pritur nga një person i caktuar i zinxhirrit të manipulimit me organe njerëzore. „Është interesante se vdekjen e ka konstatuar një mjek i panjohur. Përse është shkruar kështu, ne nuk kemi njohuri“, pohon Stefan Suter, avokati i gruas gjermane.

 

Në fillim ajo nuk ishte lejuar të shohë djalin e saj të vdekur. Tani, ajo frikësohet se djalit të saj i janë hequr organet pa vullnetin e tij, ndërsa më pas rastin e kanë mbuluar me obduksion.

 

E gjithë kjo lindë dyshimin se mjekët e Spitalit Universitar të Bazelit janë në kontakt me mjekët e urgjencës, të cilët në raste të caktuara ftohen që t`i heqin organet në raste të caktuara, pasi lista e pritjes për organe të dhuruara është e gjatë.

 

Spitali Universitar i Bazelit nuk ka njohuri me ndonjë hetim nga Prokruroria lidhur me rastin, ka pohuar zëdhënësi Martin Jordan. (Shtegu.com)