Dembel Stambolli. Si fitohen 18 000 $ shtirë?

94 Lexime

Si fitohen 18 000 $ shtrirë?

Amerikani 28 vjeqar Andrew Iwanicki  kur lexoj ne internet, se Administrata Kombëtare Aeronautike Hapësinore Amerikane (NASA) ofron 18.000 dollarë personit që do të rrij shtirë për 70 ditë të tëra, mendoj së është punë e ëndrave.

Eksperimenti quhej „Bed rest study“ dhe NASA dëshironte të kuptoj se qka ndodhe me trupin e njeriut, special muskujt dhe kockat ne hapësir.

Iwanicki filloj eksperimentin ne Gusht  2014. “ Kurr më herët nuk kam qen i shtrir në Spital, kështuqë kjo ishte diqka krejtësisht e re për mua. Vetëm fakti se nuk guxoja të ulem e bënte punën edhe më ekstrem. Kjo ishte dhimbëse nga ana fizikishte, pasiqë trupi i njeriut nuk është dizajnuar të rin aq gjatë shtrirë.”

Ishte i detyruar të rin shtrirë për 70 ditë me këmbët pak të ngitura se sa koka, më së keqi e kishte ditët e para: “Kisha dhimta të kokës dhe mesit. Është shumë rënd tan kohën ne gjendjen horizontale të rini, sepse boshti kurrezor nuk duron shtypjen prej organëve të mbrendshem.

Iwanicki ishte i obliguar të bjer me flet ne ora 22.00 dhe në mëngjes të zgjohet ne 6.00 ora kurse mbrenda ditës nuk ka guxuar të flej!

Andrew Iwanicki3 Andrew Iwanicki 3 Andrew Iwanicki 2

 

Nevojat fizilogjike, si dhe larjën gjithashtu ne pozicion horizontal  plus u është deshur të han gjithë ushqimin ne pjatë.

Pas 70 ditë pasi ngitet krevati në poziten vertikale pulse i Iwanckit prej 70 BPM ngritet në 150 BPM, lëkura fillon të kruhet dhe djersitje dukej se do ti bjen të fikët.

Ju deshtën më shumë se 15 minuta duke tentuar të ngritet dukej si nje fëmij që fillon të mesohet te hec për herën e parë. Mjekët e kthejn pas 8 minuta qëndrim në këmb prap në krevat përshkak se Iwanicki gati se i bjen të fikët

Sa i përket pagëses ka fituar 17.800 dollar prej të cilave 5.000 dollar i ka paguaj tatim shtetit.

http://www.vice.com/read/nasa-patient-8179-100