Çfarë kanë të përbashkët Maqedonia me Swazilandin, Kongon, Burkina Fason…?!

115 Lexime

Më 15 korrik, popullata në Maqedoninë e Veriut do të dalin në zjedhje parlamentare. Një shtet i cili vite më parë e ndryshoi emrin, pas presionit që i bëhej nga shteti fqinj i Greqisë.
Ishte një proces gjyqësor njëzeteshtatëvjeçar, i cili i qetësoi marrëdhëniet e saj me Greqinë. Një veprim i cili në botë nuk është i izoluar, informon Shtegu.com. Edhe disa shtete të tjerë gjithashtu kanë vendosur që gjatë gjithë historisë së tyre të riemërtohen për arsye politike ose të fitojnë pavarësinë e tyre.

Ja për cilat shtete bëhet fjalë:

• 2018: Swazilandi bëhet eSwatini

Me rastin e 50-vjetorit të pavarësisë së Swazilandit, një ish-protektorat britanik, mbreti Msëati III zyrtarizoi ndryshimin e emrit të vendit të tij më 19 prill 2018. Ky shtet i vogël afrikan e mori „emri origjinal, „eSwatini“ që në gjuhën lokale do të thotë „toka e Sëazis“. Sipas Msëati III, „Swaziland“ shkaktoi konfuzion jashtë vendit sepse shpesh ngatërrohej me „Zvicrën“, Switzerland në anglisht.

• 1997: Zairi u riemërua Republika Demokratike e Kongos

Gjatë historisë së tij, ky vend ka ndryshuar emrin e tij disa herë. Nga viti 1908 deri në 1960 gjatë kolonizimit, ai u quajt „Kongo Belge“, por kur fitoi pavarësinë u riemërua vetë „Republika e Kongos“. Njëmbëdhjetë vjet më vonë, nën kryesinë e Mareshal Mobutu Sese Seko, vendi u bë Zair. Qëllimi është të riafirmohej identiteti i vendit pas disa viteve të kolonizimit belg. Të dobësuar nga sulmet e Aleancës së Forcave Demokratike për Çirimin e Kongos (AFDL), Mobutu iku nga vendi dhe në maj 1997 Laurent-Désiré Kabila mori pushtetin. Në maj të të njëjtit vit, Zairi u bë Republika Demokratike e Kongos.

• 1989: Burma u riemërua në Myanmar

Më 27 maj 1989, junta ushtarake në pushtet në Burma vendosi të riemërojë vendin „Republika e Unionit të Mianmar“. Pas këtij vendimi, u shfaq vullneti për të nxjerrë një vijë nën të kaluarën e tij koloniale. Ky ndryshim i emrit nuk është unanim, veçanërisht në anën e kundërshtimit të juntës, të udhëhequr nga fituesi i çmimi Nobel për Paqe, Aung San Suu Kyi. Për një kohë të gjatë ajo vazhdoi të përdorë në mënyrë sistematike emrin „Burma“ në komunikimet e saj në anglisht. Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë refuzuar për vite me rradhë ta quanin vendin „Myanmar“, por ka filluar ta bëjë këtë me „mirësjellje diplomatike“ që prej tranzicionit demokratik që filloi në vitin 2012. Në frëngjisht, mbetet emri „Burma“ në përdorim të përbashkët.

• 1984: Volta e Epërme bëhet Burkina-Faso

Volta e Epërme ishte një ish koloni franceze, e cila u bë e pavarur në vitin 1958. 26 vjet më vonë, më 4 gusht 1984, me iniciativën e presidentit të kohës, Thomas Sankara, vendi afrikan u riemërua Burkina-Faso që do të thotë “ Toka e burrave të ndershëm ”. Sankara synon të copëtohet përfundimisht me atributet e epokës koloniale.

• 1975: Dahomey u riemërua Benin

Pesëmbëdhjetë vjet pas pavarësisë së saj dhe një vit pas adoptimit të marksizëm-leninizmit, Dahomey u riemërua „Republika Popullore e Beninit“ më 30 nëntor 1975. Një referencë simbolike për një mbretëri të fuqishme që ishte përhapur në Nigerinë fqinje midis shekullit të XIII dhe shekulli XIX, para kolonizimit francez.