Bllokimi i parë në Zvicër shpëtoi jetën e 35 000 personave

89 Lexime

Që nga muaji dhjetor, Zvicra është nën një bllokim të dytë. Një studim nga Università della Svizzera Italiana tani ka treguar: Bllokimi i parë shpëtoi jetën e dhjetëra mijëra personave
Zvicra është nën një bllokim pothuajse të plotë që nga 18 janari: restorantet, kinematë dhe teatrot mbeten të mbyllura, ashtu si edhe dyqanet që nuk ofrojnë artikuj ushqimorë. Me këto masa, shumica kanë vështirësu: Në veçanti shoqatat tregtare do të kishin dashur të ishin në gjendje të parandalonin një bllokim të dytë.

Një studim nga Università della Svizzera Italiana në Lugano ka llogaritur se bllokimi i parë shpëtoi 35 000 persona në Zvicër. Kjo raportohet nga „NZZ am Sonntag“. Studimi bazohet në një model epidemiologjik të zhvilluar nga studentët e doktoratës në ekonomi Nicolò Gatti dhe Beatrice Retali.

Sipas kësaj, 30 000 jetë u shpëtuan direkt në bllokimin e parë midis marsit dhe qershorit të vitit të kaluar. 5 000 të mbijetuar të tjerë erdhën sepse bllokimi parandaloi mbingarkesën e sistemit shëndetësor, përfundojnë studiuesit në studimin e tyre.

Heqja dorë vullnetare e kontakteve para bllokimit kishte pothuajse të njëjtin përfitim. Kjo parandaloi 30 000 vdekje të tjera, kanë llogaritur Gatti dhe Retali, transmeton Shtegu.com. Me fjalë të tjera: falë bllokimit dhe masave të marra vullnetarisht nga njerëzit, 65 000 persona janë ende gjallë sot që përndryshe do të kishin vdekur nga virusi ose pasojat e tij.

Në një hap të dytë, studiuesit nga Tiçino ishin të interesuar në përfitimin ekonomik që parandaluan vdekjet. Për ta bërë këtë, ata përdorën të ashtuquajturën „vlera e jetës statistikore“. Kjo shpreh sa para do të paguante një person për të zgjatur jetën e tij me një vit. Sipas llogaritjeve federale, në Zvicër kjo vlerë është 6.7 milionë franga.

Duke përdorur këto dhe parametra të tjerë, Gatti dhe Retali llogaritën një përfitim që rezulton për Zvicrën prej 100 miliardë frangash zvicerane. Sa për krahasim: në nivelin federal, pandemia deri më tani ka kushtuar 41 miliardë franga më shumë sesa ishte e buxhetuar.