„Tageszeitung“ paralajmëron për rrezikimin e votës së diasporës shqiptare

54 Lexime

Për kosovarët jashtë vendit, regjistrimi për votim po bëhet edhe më i ndërlikuar. Ky grup shpesh është faktori vendimtar

Për zgjedhjet parlamentare në Kosovë më 14 shkurt po ndjellet keq. Komisioni zgjedhor me sa duket nuk dëshiron të lejojë të votojnë tre lista partie, sepse në të kaluarën dhjetra anëtarë janë dënuar nga gjykatat për vepra të ndryshme. Midis tyre është edhe ish kryeministri Albin Kurti i partisë së majtë kombëtare Vetëvendosje, i cili në vitin 2018 hodhi një bombë me gaz lotsjellës në parlament.

Komisioni zgjedhor mori një vendim tjetër të diskutueshëm në lidhje me regjistrimin e kosovarëve që jetojnë jashtë vendit. Ata nuk u desh më të plotësonin vetëm një formular regjistrimi brenda dhjetë ditësh dhe të provonin identitetin e tyre me dokumente – një sfidë vetëm për një kohë të shkurtër – ata gjithashtu duhej të prisnin me durim për një telefonatë nga autoritetet.

Sepse ato kishte njoftuar se dëshironin të konfirmonin identitetin e votuesve postarë përmes telefonit. Kryetarja e komisionit zgjedhor, Valdete Daka foli për një maksimum prej tre telefonatash. Nëse e humbisni, humbet e drejta e votës, shkruan „Tageszeitung“, transmeton Shtegu.com.

Kjo rregullore e re ka krijuar konfuzion në diasporë. Si synojnë autoritetet e përhershme ta përballojnë një përpjekje të tillë për sa i përket personelit dhe teknologjisë? Si duhet të vazhdojnë thirrjet në zona të ndryshme kohore dhe pengesat e mundshme gjuhësore? Dhe a mund të telefononi përsëri? Presidenti i tanishëm Vjosa Osmani i LDK-së konservatore gjithashtu kritikoi procedurën si një „shkelje flagrante“ të së drejtës për të votuar.

Me vetëm 1.9 milion banorë në vend, afërsisht 800 000 kosovarë jashtë vendit luajnë një rol kryesor në zgjedhje. Në zgjedhjet e vitit 2019, diaspora më së shumti votoi për Vetëvendosjen e Kurtit dhe e ndihmoi atë të fitonte. Në sondazhet e tanishme, partia është përpara, por ka të ngjarë të mbështetet në votat nga diaspora.

Zgjedhjet e reja u caktuan sepse Qeverinë e vjetër Gjykata e Lartë e kishte shpallur të paligjshme. Kur gjatë votimit të besimit Kurti u shkarkua, një prej deputetëve nuk kishte të drejtë të votojë për shkak të një dënimi të mëparshëm.

Me gjithë këtë konfuzion tashmë është duke u bërë e qartë se humbësit në zgjedhje nuk do të njohin rezultatin dhe se Kosova, e cila po lufton për një udhëheqje të qëndrueshme që nga viti 2019, nuk do të kthehet së shpejti në një situatë të rregullt politike në çdo kohë. Ka probleme të ngutshme me pandeminë e koronavirusit, korrupsionin, papunësinë dhe emigracionin masiv.