Nuk do ta shikojmë më buzëqeshjen e ëmbël zvicerane, tani maska bëhet e detyrueshme

86 Lexime

Nga e hëna e ardhshme, në transportin publik do të kërkohet një maskë mbrojtëse. Cilat rregullore do të zbatohen? Pyetjet dhe përgjigjet më të rëndësishme me një shikim.
Tani është përfundimtare: Një maskë është e detyrueshme në transportin publik. Të mërmkurën vendosi Këshilli Federal zviceran. Nga e hëna e ardhshme, 6 korrik, personat nga mosha 12 vjeç duhet të mbajnë një maskë nëpër trena, tramvaje dhe autobusë, si dhe nëpër hekurudhat malore, teleferikët ose anije.

Meqenëse njerëzit janë afër njëri-tjetrit për një kohë të gjatë, rreziku i përhapjes së Covid 19 është rritur, shkruan Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) në një mesazh, transmeton Shtegu.com. Për më tepër, detajet e kontaktit të personave të pranishëm nuk do të regjistrohen, gjë që e bën gjurmimin e kontaktit të pamundur nëse një person sëmuret.
Maska tani do të jetë aksesorii ri javën. Çfarë duhet të merret parasysh? Pyetjet dhe përgjigjet më të rëndësishme në përmbledhje:

Të gjithë njerëzit mbi moshën 12 vjeç duhet të mbajnë një maskë. Fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeçare janë të përjashtuar nga kërkesa për maskë. Për më tepër, njerëzit që nuk mund të veshin maska ​​për arsye të veçanta, veçanërisht ato mjekësore, janë gjithashtu të përjashtuar.

Maska higjenike (maskë mjekësore ose kirurgjikale) mund të mbahen në transportin publik. Lejohen edhe maska ​​tekstili. Sidoqoftë, qeveria federale tregon se duhet të respektohen normat dhe standardet (www.empa.ch/web/remask, www.testex.com/de/communitymask). BAG këshillon kundër mbajtjes së maskave të qepura personalisht.

Sidoqoftë, kërkesa për maskë nuk përmbushet me një shall apo leckë. Një shall nuk ofron mbrojtje të mjaftueshme kundër infeksionit dhe ka vetëm mbrojtje të kufizuar të jashtme, vazhdon BAG, informon Shtegu.com.

Tani praktikisht kudo. Në dyqanet ushqimore, farmacitë, në qoshqe, madje edhe në snack automatet. Maska mbrojtëse janë gjithashtu në dispozicion në dyqane të shumta në internet. Është e rëndësishme të tregoheni të kujdesshëm dhe të porosisni vetëm nga faqet e besueshme.

Ekzistojnë modele të ndryshme të maskave higjienike. Një dallim themelor bëhet midis mbrojtjes së gojës dhe hundës (maskë kirurgjikale) dhe maskës mbrojtëse. Mbrojtja e gojës dhe hundës është maskë tradicionale e gjelbër që shitet në shumë dyqane. Maska mbrojtëse është maska ​​mjekësore e klasave mbrojtëse FFP2 dhe FFP3. Këto përdoren në spitale dhe ofrojnë mbrojtje më të madhe sesa mbrojtja e gojës dhe hundës.

Ekziston edhe një lloj i tretë: Maskë pëlhure. Ato shpesh janë të qepura vetë ose janë në dispozicion nga butikët. Maska prej pëlhure nuk i përkasin klasave të mbrojtjes, as ato nuk përdoren në fushën mjekësore. Normat dhe standardet e përmendura në pikën e dytë duhet të respektohen.