Mospajtueshmëri në lidhje me përmendjen e kombësive në raportet e policisë

47 Lexime

Çështja nëse tek autorët dhe viktimat duhet të përmendet kombësia në raportet e policisë, për disa kohë ka qenë një mosmarrëveshje në Cyrih. Për këtë, më 7 mars do të vendosin votuesit

Në nëntor të vitit 2017, në Cyrih u mor një „vendim fatal“ – të paktën nga këndvështrimi i Partisë SVP. Policia e qytetit të Cyrihut njoftoi se ata nuk do të emërojnë më kombësitë e viktimave ose autorëve të dyshuar – nëse nuk pyetet shprehimisht. Kjo masë kishte për qëllim uljen e paragjykimeve ndaj të huajve.

SVP në Cyrih nuk donte ta pranonte këtë dhe pa zhurmë të mëtejshme nisi një iniciativë kantonale popullore të quajtur „Kombësitë duhet të përmenden në raportet e policisë“. Kjo kërkon saktësisht që: Komunikatat për shtyp të policisë duhet të përmendin gjithnjë kombësinë e autorëve të dyshuar dhe viktimave. Nisma madje shkon edhe një hap më tej. Ajo dëshiron që sipas kërkesës policia të zbulojë çdo sfond migrimi, për shembull në rastin e personave të natyralizuar.

Përveç SVP, nisma mbështetet vetëm nga EDU. Megjithatë, nuk ka marrëveshje në partitë e tjera se si duhet të dalë idealisht votimi. Sepse jo vetëm me iniciativë, por edhe me një kundër-propozim, banorët e Cyrihut mund të vendosin më 7 mars.

Kundër-propozimi kryesisht hedh poshtë informacionin mbi sfondin e migrimit – përndryshe „do të na duhej të krijonim një departament kërkimi gjenealogjik në policinë kantonale“, tha drejtori i sigurisë Mario Fehr (62, SP), duke kritikuar paraqitjen. Megjithatë, Këshilli Kantonal ishte i mendimit që kombësia e personave në fjalë duhet të përmdendet përsëri.

Ai e pranoi kundërpropozimin me 112 vota pro – 37 – sepse SVP kishte premtuar të tërhiqte iniciativën e saj nëse kundër-propozimi do të pranohej. Por Socialistët e Rinj dhe të Gjelbrit e Rinj të Cyrihut ia prishën llogarinë deputetëve të Cyrihut – ata e inicuan referendumin kundër vendimit. Ajo që disa nga partitë mëmë nuk u pëlqyen aspak: Kjo i ofron SVP një platformë për të menaxhuar çështjet e saj në mënyrë më efektive në media.

Tani, më 7 mars do të ketë një referendum mbi nismën dhe kundër-propozimin. FDP, CVP dhe EPP kanë vendosur një parullë po për kundër-propozimin. SP, GLP dhe të Gjelbrit i kundërshtojnë të dy modelet. Megjithatë, disa politikanë në kampin e gjelbër të majtë mbështesin kundër-propozimin.

Por shumica e së majtës mendon se kompromiset duhet të falsifikohen vetëm aty ku është e justifikueshme. „Ky nuk është rasti me të dy modelet“, shpjegon Këshilltarja Kantonal e PS Sarah Akanji (28) në një prononcim për „NZZ“, transmeton Shtegu.com. Projekt-ligji ndan shoqërinë, sepse duke emëruar kombësinë, paragjykimet që ekzistojnë tashmë ndaj disa pjesëve të popullsisë do të konsolidohen. Përveç kësaj, faktorë të tjerë të tillë si statusi shoqëror do të shpjegonin veprat penale shumë më të mundshme sesa kombësia.

Presidentja e SVP të rinj, Camille Lothe (27), e sheh atë krejt ndryshe. Ajo mendon se kombësia është thjesht informacion neutral. „Përkundrazi, përmendja e tyre mund të ndihmojë në prishjen e paragjykimeve në shoqëri“, thotë ajo. Sepse kështu krijoni transparencë. Përveç kësaj, kombësia luan një rol në disa krime. „Për shembull, vrasjet për nder“.

7 marsi do të tregojë se me kë ka gjasa të pajtohet popullsia e Cyrihut. Kundërshtarët e gjelbër të majtë duhet të jenë të përgatitur për një humbje. Në sytë e SVP, vetëm policia e qytetit të Cyrihut u konsiderua „problematike“. Por për shkak se ligji i policisë zbatohet në nivelin kantonal, duhej gjetur një zgjidhje kantonale. Zona borgjeze e Cyrihut mund të mbivlerësonte qytetin më të majtë.

Nga ana tjetër, Përparim Avdili, asamblisti shqiptar në Parlamentin e Qytetit të Cyrihut nga FDP, në një postim të tij kohëve të fundit ka shkruar:

„Unë jam kundër nismës dhe kundër-propozimit. Nisma është shumë diskriminuese, madje kërkon që zviceranët të përmendin sfondin e tyre të migrimit. Kjo do të krijonte një zviceran me dy klasa dhe është në kundërshtim me kushtetutën zvicerane.

Por kundër-propozimi është gjithashtu joefektiv dhe i panevojshëm. Përmendja e kombësive në raportet e policisë nuk parandalon një krim të vetëm. Faktorë të tillë si edukimi, socializimi ose ngjarjet formuese janë vendimtare për delikuencën e një personi. Përkundrazi, ne duhet të krijojmë siguri përmes parandalimit të dhunës dhe mundësive të barabarta“.