Kush janë mashtruesit që po shfrytëzojnë miliona franga në kohë pandemie ?!

114 Lexime

Mashtruesit në Kantonin Vaud po tërheqin kredi me vlerë prej disa miliona frangash zvicerane. Një politikan kërkon që bankat të shqyrtojnë më mirë

Pandemia e koronavirusit i solli shumë kompani buzë humnerës financiare. Prandaj, Konfederata paguan kredi për NVM (sipërmarrje të vogla e të mesme) deri në 500,000 franga uzvicerane në mënyrë jo burokratike dhe afatshkurtër. Mashtruesit këtë ndihmë po e përdorin me lehtësi.

Siç është raportuar nga Policia kantonale e Vaudit të hënën, disa autorë të dyshuar kanë tërhequr kredi me vlerë prej disa miliona frangash nga banka të ndryshme, shkruajnë mediat zvicerane. Sipas prokurorit Anton Rüsch, më 19 maj policia u ra në gjurmë disa të dyshuarve nga kompani të ndryshme. „Një person është arrestuar“. Sipas Rüsch, të prekura janë lloje të ndryshme të kompanive, veçanërisht NVM-të, informon Shtegu.com.

Mashtruesit janë me origjinë turko-zvicerane. Mashtruesit jo vetëm që kanë tërhequr kredi të pajustifikueshme të larta nga bankat. „Ata akuzohen gjithashtu për përdorimin e fondeve për qëllime të tjera nga ndihma gjatë krizës së koronavirusit“. Mbi 1.5 milionë thuhet se janë transferuar jashtë vendit. Sipas prokurorit, janë marrë masa për riatdhesimin e kapitalit.
Një mashtrim të tillë e ka pritur herët a vonë eksperti financiar, Michael Habegger. «Isshtë e qartë se ndihma gjatë krizës së koronavirusit po i thërret mashtruesit në skenë. Kreditë është dashur të jepen shpejt dhe në mënyrë joburokratike“, thotë ai. Prandaj, bankat nuk kanë mundur t`i shqyrtojnë në detaje të gjitha aplikimet. „Mashtrimi është i shëmtuar për të gjithë sipërmarrësit që janë të sinqertë dhe duhet të luftojnë“. Habegger nuk përjashton edhe më shumë kredi të tërhequra në mënyrë të paligjshme. „Është e shëmtuar, por në situatën e jashtëzakonshme duhet të jetosh me anën e errët të huadhënies së shpejtë“.

Në fakt, mashtrimi në Kantonin Vaud nuk është përjashtim. Sasia e veprave penale të raportuara nga rastet e mashtrimit të kredisë, të raportuara në kantonin e Cyrihut është rreth 2.5 milionë franga, sipas zyrës së prokurorit publik të Cyrihut. Që nga fundi i marsit, Policia kantonale në Cyrih ka regjistruar një grup të aplikacioneve të dyshuara mashtruese për hua në lidhje me rregulloren për koronavisurin të Këshillit Federal. Policia më 30 maj tha se hetimet kishin filluar në rreth 30 raste. Zakonisht ka pasur mashtrim dhe falsifikim të dokumenteve dhe ndoshta edhe pastrim parash.

Këshilltari nacional i SVP-së, Thomas Matter kërkon që bankat të marrin një vështrim më të afërt me aplikimet e reja të huasë. 30 minuta është një kohë shumë e shkurtër për të paguar kreditë, thotë sipërmarrësi. Kjo i tërheq mashtruesit. „Të gjithë mund të plotësojnë formularin disi“. Në të ardhmen do të duhet një kohë më e gjatë midis aplikimit dhe pagesës. Falë vendosjes së një ndalimi të zbatimit të borxhit, NVM-të në vështirësi financiare gjithashtu mund të jenë të durueshme për një kohë më të gjatë. Pritja e përmbarimit të borxhit është ende e vlefshme deri më 30 qershor. Një gjë është gjithashtu e qartë për çështjen: “Kreditë ndihmëse u krijuan për NVM-të që urgjentisht kanë nevojë për para. Kriminelët që mashtrojnë me këto para duhet të ndëshkohen rëndë».

Oliver Buschan, shef i Retail Banking & Capital Markets në Shoqatën zvicerane të bankierëve, e mbron këtë praktikë, transmeton Shtegu.com. Programi i huasë kishte për qëllim t’u ofrojë NVM-ve zvicerane mbështetje të shpejtë dhe të pakomplikuar, thotë ai. «Trajtimi i çështjeve të mashtrimit ishte rregulluar qartë në direktivën e programit të kredisë. Kush mashtron duhet të llogarisë në pasoja të rënda kriminale». Për fat të mirë, rastet e mashtrimit janë shumë të vogla në krahasim me vëllimin e të gjitha kredive për ndihmë të premtuar të mbi 15 miliardë frangave.