Zvicra po fundoset në dëborë, edhe 50 centimetra dëborë të freskët deri nesër

81 Lexime

Dëbora po mban nën ankth Zvicrën. Ajo që për disa është një gëzim i madh, për disa të tjerë është një rrezik. Ortekët e dëborës paralajmërohen në Graubünden dhe Tiçino

Zvicra po fundoset në dëborë! Gjatë kësaj fundjave, në Aplet zvicerane ka rënë deri në një metër dëborë të freskët dhe në shumë vende edhe fushat janë gjithashtu të bardha. San Bernardino GR është i pari në këtë listë. Që nga e premtja, 112 centimetra dëborë kanë rënë në 1640 metra mbi nivelin e detit. Në Bosco / Gurin TI në 1,486 metra mbi nivelin e detit kanë rënë 98 centimetra. Në Andermatt UR në 1,438 metra mbi nivelin e detit, 93 centimetra.

Sipas Meteo Schëeiz, kufiri i reshjeve të dëborës është 300 deri në 700 metra. Dhe vazhdon të bjerë dëborë. Deri nesër janë të mundshme deri në 50 centimetra dëborë të freskët.
Lexuesit e „Blick“ raportojnë se si ata kanë mundur të ndërtojnë një dorodolec për herë të parë pas disa vitesh, të tjerët se si e kaluan mëngjesin e së dielës duke pastruar dëborë me lopatë, informon Shtegu.com.

Shkëlqimi i bardhë është krijuar falë një zone me presion të ulët që aktualisht përcakton motin në Europë. Por dëbora është gjithashtu e rrezikshme. Instituti për Kërkimin e Dëborës dhe Orteku (SLF) shpalli nivelin e dytë më të lartë të rrezikut 4 për veriun e Tiçinos, luginën e Calanca dhe Misox, nga Bergell deri në Qafën e Berninës, si dhe në Poschiavo dhe në pjesë të mëdha të Engadine. Sipas ekspertëve, priten shumë orteqe spontane të mesme deri të mëdha. Prandaj, këshillohet fuqimisht kundër turneve të skive dhe ecjeve nëpër dëborë jashtë zonave të shënuara! Në St. Moritz GR, garat e kupave botërore të skive është dashur të anulohen.

Dëbora gjithashtu ka krijuar kaos hekurudhor. Kishte anulime ose vonesa në linja të ndryshme. Të shtunën në mbrëmje hekurudha Rhäti e ka mbyllur linjën Bernina midis Pontresina dhe Poschiav GR.

Se sa do të zgjasë kjo mot nuk është e qartë. Moti me presion të ulët vazhdon, thonë ekspertët.