Zviceranit i refuzohet kërkesa për blerjen e armës për një arsye interesante

76 Lexime

Para Gjykatës Administrative të Aargaut, një banor i Aargaut që është konvertuar në islam kërkon që t`i lejohet të blejë armë. Departamenti kompetent i Policisë së Kantonit dhe Këshilli Qeveritar kanë refuzuar kërkesën e tij. Zvicerani mohon që ai është një islamik radikal me simpati për SHI – vendimi i gjykatës është ende në pritje

Roland Reuter është një ish-infantier ushtrie, mbikëqyrës i peshkimit në Aargau, për 15 vjet ka punuar për një kompani hortikulturore, hobi e ka gjuajtjen dhe për vetveten e tij thotë: „Jam një person që i bindet ligjit“. Reuter shfaqet në Facebook si „Abdurrahman Roland“, profili i tij është publik, por mjaft i zbrazët. Disa nga miqtë e tij pozojnë me uniforma dhe armë – dhe Reuter gjithashtu pëlqeu një flamur të zi me shkronja arabe në rrjetin social dhe vetë postoi një foto të ngjashme.

Të premten, zvicerani i fuqishëm – kokë tullac, mjekër, këmisha blu dhe pantallona të errëta – qëndroi përpara gjykatës administrative. Megjithatë, jo si i pandehur, por si ankues: Reuter kishte aplikuar për një licencë për blerjen e armëve në shtator 2018, por ajo u refuzua.

Departamenti i policisë kantonale kontrollon çdo kërkesë

„Që një kërkesë e tillë të refuzohet, ndodh në rreth pesë për qind të rasteve“, thotë zëdhënësi i Policisë së Kantonit, Bernhard Graser. „Për çdo kërkesë, departamenti Siëas konsultohet me regjistrat e kantonit dhe ata federal, si dhe kontrollon nëse ka ndonjë pengesë për mbajtjen e armëve“, thotë Graser me kërkesë të „Aargauer Zeoting“.
Sipas ligjit, kushdo që dëshiron të marrë një armë nuk duhet të lejojë supozimin se ai mund të rrezikojë vetveten ose palët e treta me armë. Për më tepër, njerëzit në Aargau nuk marrin licencë për blerjen e armëve të zjarrit „nëse dihet se kanë kryer një veprim që shpreh një qëndrim të dhunshëm ose të rrezikshëm publikisht“.

Në rastin e Roland Reuter, në dispozicion ishte një ekstrakt i zbrazët nga të dhënat penale, por shërbimi i sigurimit shtetëror i policisë kantonale dhe shërbimi federal i inteligjencës arritën në përfundimin se një rrezik për palët e treta nuk mund të përjashtohej. Kjo sepse banori i Aargaus e simpatizon rrënjësisht besimin islamik, mund të ketë simpati për shtetin islamik dhe në thelb mbron ligjin islamik, Sheriatin.

Raporti psikiatrik nuk tregoi rrezik

Reuter kishte kryer me shpenzimet e tij një raport psikiatrik, i cili nuk zbuloi asnjë rezervë për licencën e armës. Eksperti arriti në përfundimin se nuk kishte prova të dëmtimit të të tjerëve ose vetvetes. Nuk ka ndonjë tendencë të dukshme drejt radikalizimit, Reuter është distancuar nga aktet e dhunës nga IS dhe nuk është anëtar i organizatave që glorifikojnë dhunën.

Megjithatë, departamenti i Siëas qëndroi në vendimin e tij – e justifikoi këtë me aktivitetet e Reuter në Internet, qëndrimin e tij ndaj SHI, ligjit të Sheriatit dhe xhihadit. Në gusht të vitit 2020, këshilli qeveritar hodhi poshtë një ankesë nga Reuter dhe e konfirmoi këtë vendim, transmeton Shtegu.com.

Nga ana tjetër, zvicerani e mbron vetveten para gjykatës administrative dhe kërkon që atij t’i lëshohet një licencë për blerjen e armëve. Kur u intervistua nga shefi i drejtësisë Urs Michel, Reuter tha se donte të blinte një pistoletë ose dy për të vazhduar hobin e tij, duke u aktivizuar në një klub gjuajtësish. Sipas tij, kërkesa u refuzua vetëm për shkak të prapaskenës së tij islamike, tha ankuesi.

Reuter tha se flamuri i zi në profilin e gruas së tij, të cilin ai e pëlqeu në Facebook, qëndronte „Bismillah“, që do të thotë „Në emër të Allahut“. Nën foton që ai postoi është „Bismillah ar-Rahman ar-Rahim“ – në emër të Allahut, Hyjnores, të Plotfuqishmit.

Ankuesi u rrit i reformuar dhe u konvertua në Islam në moshën 25 vjeç. Kjo sepse asnjë prift nuk ishte në gjendje t’i përgjigjej pyetjes së tij në lidhje me kuptimin e jetës, tha Reuter.
Banori i Aargaut është i mendimit se Sheriati – gurëzimi për tradhti bashkëshortore dhe prerja e duarve për vjedhje – është thelbësisht i saktë. Por për të është e qartë se dënime të tilla nuk do të përdoren kurrë në Zvicër dhe ai nuk po lufton për futjen e ligjit të Sheriatit.
Reuter ishte një bashkëthemelues i xhamisë në Embrach ZH, ai shpërndau Kuranin më aksionin „Lies (Lexo)“ në Aarau dhe demonstroi në Bundesplatz në Bernë kundër Islamofobisë. „Por unë i pranoj ligjet në Zvicër, i dërgoj fëmijët e mi në klasa të përziera palestre dhe përshtatem“. Gjykata administrative do të vendosë në fillim të majit nëse ai do të marrë licencën e blerjes së armëve.