Xherdan Shaqiri në mesin e më të pasurve të rinj në Zvicër

32 Lexime

Ata janë sipërmarrës, trashëgimtarë apo yje: 100 zviceranët më të pasur që nuk janë as 40 vjeç. Dy nga më të pasurit janë martuar me njëri-tjetrin. Më i riu në listë është vetëm 16 vjeç

Njerëzit më të pasur në Zvicër janë kryesisht meshkuj, të bardhë dhe të moshuar. Lista vjetore e më të pasurve në “Bilanz” e tregon këtë pa dyshim. Por: Ka edhe të rinj super të pasur! Përveç kësaj, “Bilanz” publikon një listë të veçantë të 100 më të pasurve nën 40 vjeç.

Renditja shfaqet këtë javë për herë të nëntë. Ajo ndahet në tre kategori: trashëgimtarët, sipërmarrësit dhe yjet. Burrat dominojnë gjithashtu listën e të rinjve të më të pasurve. Top 10 përfshin 3 gra dhe 7 burra.

Dy në dhjetëshen e parë formojnë një çift të vërtetë fuqish: Lorenz Frey (32), me një pasuri të vlerësuar nga 1 deri në 1.5 miliardë franga dhe Michèle Frey-Hilti (36), me një vlerë prej 1 deri në 1,15 miliardë CHF. Ai është drejtor i Grupit Emil Frey dhe një nga tre trashëgimtarët e mbrojtësit ëalter Frey (80), tregtar veturash dhe presidenti i ZSC. Ajo është mbesa dhe trashëgimtare e themeluesit të Hilti, Martin Hilti († 82), është ulur në bordin e drejtorëve të kompanisë së veglave dhe kryeson Fondacionin e Familjes Hilti.
Edhe në aspekte të tjera, top 10 në renditjen e të rinjve nën 40 vjeç dominohen nga trashëgimtarët. Në kategoritë e tjera ka edhe emra që njihen nga sporti, biznesi apo kultura: përfshirë këngëtaren e estradës Beatrice Egli (34) me një pasuri prej 2 deri në 5 milionë.

Femrat e shquara në listë përfshijnë gjithashtu tenisten Belinda Bencic (26) me 5 deri në 10 milionë dhe themeluesja e Carvolution, Léa Miggiano (28) me gjithashtu midis 5 dhe 10 milionë, transmeton portali Shtegu.

Ka një numër të mrekullueshëm atletësh në kategorinë e yjeve – ata zakonisht fitojnë pasurinë e tyre në moshë të re. Lista përfshin futbollistin shqiptar Xherdan Shaqiri (31) me rreth 20 deri në 50 milionë franga. Portieri i Kombëtares Zvicerane, Yann Sommer, gjithashtu hyn në renditje për herë të parë me rreth 20 deri në 50 milionë franga. „Bilanz“ vlerëson pasurinë e yllit të tenisit Stan ëaërinka (38) po aq të lartë.

Max-Hervé George (34), CEO i kompanisë së listuar të pasurive të patundshme luksoze Ultima Capital, dominon kategorinë e sipërmarrësve. Bilanci vlerëson pasurinë e tij nga 450 deri në 500 milionë. Krahasuar me shumë të tjerë, ai tashmë ka hyrë në listën e 300 zviceranëve më të pasur.

Në moshën 16-vjeçare, Richard Schäli është më i riu në listë. Gjyshi dhe babai i tij janë të dy sipërmarrës, të dy punojnë në sektorin financiar, babai i tij aktualisht është investitori kryesor i Partners Group. Richard Schäli filloi në moshën 13-vjeçare si këshilltar financiar i super të pasurve pranë familjes. „Bilanz“ vlerëson pasurinë e tij midis 2 dhe 5 milionë.
Richard Schäli është aq i ri sa nuk e ka mbaruar ende shkollën. Së shpejti dëshiron të studiojë në një universitet elitar të SHBA-së, teksa tregon në bilanc: “Duhet të fokusohem sërish te shkolla që të mos humbasë ekuilibri”.