Tre të plagosur rëndë nga Maqedonia, vendim i çuditshëm i gjykatës austriake

33 Lexime

Tre viktima të plagosur rëndë pas të shtënave të egra më 7 tetor 2023 në një rrugë në Vjenë Floridsdorf. Një baba dhe tre djemtë e tij, të cilët kishin marrë pjesë në një përleshje MMA në bashkinë e qytetit përpara krimit, duhej të përgjigjeshin për tentativë vrasje në Vjenë. Por juria vendosi ndryshe

„Gjithçka erdhi nga frika e sulmit“, tha avokati Manfred Arbacher-Stöger, duke konfirmuar linjën e mbrojtjes, e cila ishte drejt vetëmbrojtjes. „Ne jemi një gjithësi larg tentativës për vrasje“, tha avokati mbrojtës në fjalën përfundimtare në gjyqin për tentativë vrasje gjatë të shtënave në Vjenë-Floridsdorf pas një sherri MMA në tetor 2023.

Babai i akuzuar (54) ishte një kontraktues ndërtimi dhe drejtoi me sukses kompaninë e tij në kryeqytetin federal për tridhjetë vjet. Tani ai u ul në bankën e të akuzuarve në Gjykatën e Jurisë së Madhe me kokën ulur. Me tre nga katër djemtë e tij (22, 25, 29), të cilët gjithashtu ishin në rrugën e duhur: djali më i vogël, për shembull, kishte kryer së fundmi një HTL, dy të tjerët punonin në profesione teknike.

Bëhej fjalë për aktin që kishte mbajtur pezull kryeqytetin federal mbrëmjen e 7 tetorit 2023. Disa të shtëna ët egra në një rrugë në Floridsdorf e vuri popullin në frikë.

Më vonë u bë e ditur se ishte një grindje familjare që u përshkallëzua: i akuzuari i parë austriak, i cili vjen nga Maqedonia e Veriut, mori pjesë në një përleshje MMA në Stadthalle të Vjenës atë mbrëmje me djemtë e tij. “Gjatë ngjarjes shpërtheu një përleshje mes djalit të vogël dhe djalit të familjes kundërshtare”, hapi prokurori publik në tre ditët e para të gjykimit.

Familjet njiheshin me njëra-tjetrën. „Bëhej fjalë për një vajzë“, tha avokati Rudolf Mayer, i cili përfaqëson dy nga të pandehurit. Gjatë një diskutimi të rënë dakord midis familjeve që dikur ishin miq, gjërat u përshkallëzuan në Floridusgasse (21). Të pandehurit kanë pasur me vete thika dhe armë zjarri dhe i kanë përdorur ato edhe pasi janë sulmuar me grushte. Atë mbrëmje në Vjenë, tre kundërshtarë ranë në rrugë me plagë me armë zjarri dhe pësuan lëndime të rrezikshme për jetën.

Që në fillim të gjykimit, të pandehurit u deklaruan “të pafajshëm” për tentativë vrasjeje dhe folën për një sulm nga të tjerët që ishte përshkallëzuar. Strategjia mbrojtëse ishte e suksesshme. Të hënën, juria në Gjykatën Rajonale të Vjenës i shpalli të pafajshëm për tentativë vrasje. Babai dhe djali i akuzuar më i vogël u dënuan me pesë dhe shtatë vjet burg për lëndim të rëndë me dashje, ndërsa dy djemtë e tjerë u dënuan me 36 muaj burg (12 prej tyre pa kushte) dhe pesë muaj burgim për lëndim të rëndë trupor. dhe zënka, përkatësisht. Jo ligjërisht detyruese.