SHBA bën thirrje për luftë kundër ndikimit të transmetuesve RT dhe Sputnik në Mal të Zi dhe Maqedoninë e Veriut

29 Lexime

Sipas Departamentit Amerikan të Shtetit, lufta kundër transmetuesve RT dhe Sputnik duhet të vazhdojë edhe pas vendosjes së sanksioneve drastike. Një zyrtar i Departamentit Amerikan të Shtetit ka paralajmëruar për ndikimin e transmetuesve të huaj rusë në Mal të Zi dhe Maqedoninë e Veriut

I dërguari i posaçëm i Departamentit të Shtetit të SHBA-së, James Rubin, paralajmëroi për ndikimin e RT dhe Sputnik në Ballkan në një intervistë të martën për transmetuesin shtetëror amerikan Zëri i Amerikës (VoA). Sipas diplomatit amerikan, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut në veçanti i përkasin grupit të rrezikut. Rubin tha: „Serbia është e vetmja zonë në Ballkan ku RT dhe Sputnik vazhdojnë të transmetojnë“.

Në këtë kontekst, përfaqësuesi i Departamentit Amerikan të Shtetit akuzoi dy transmetuesit e huaj rusë se po përdorin aktivitetet e tyre në Serbi për të destabilizuar situatën në Maqedoninë e Veriut. Prandaj u nënshkrua një memorandum me qeverinë në Shkup, në të cilin edhe Maqedonia e Veriut e pranoi seriozitetin e problemit. Sipas kushteve të këtij dokumenti, do të shkëmbehen përvojat më të fundit në fushën e medias së lirë, kontrollit të fakteve dhe mbrojtjes nga sulmet e informacionit.

Sipas Rubin, në grupin e rrezikut bën pjesë edhe Mali i Zi, transmeton portali Shtegu. Duke iu referuar këtij vendi ballkanik ai tha: „Në Serbi, ka versione në gjuhën serbe të RT dhe Sputnik. Nëse jetoni në Mal të Zi, mund të lexoni dezinformatat ruse në serbisht që vijnë nga Serbia“.

I dërguari special theksoi se RT dhe Sputnik duhet të privohen nga mundësia për të shkaktuar dëm në Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut. Nuk bëhet fjalë vetëm për ndërhyrje të mundshme në zgjedhje.

Në prill, Rubin i bëri thirrje qeverisë së ardhshme në Podgoricë që t’i bashkohet luftës kundër dezinformatave nga Rusia dhe Kina. Ndër të tjera, ai akuzoi këto dy vende se kinse kanë përhapur informacione të rreme për armët biologjike në Ukrainë. Prandaj, pala amerikane ka kontaktuar tashmë me njerëz që do t’i përkisnin qeverisë së re malazeze.
Në mes të majit, komisionerja për Vlerat dhe Transparencën e Bashkimit Evropian (BE), Věra Jourová, paralajmëroi në një intervistë me gazetën gjermane Bild se media shtetërore ruse thuhej se po ndikonte gjithnjë e më shumë në audiencën evropiane. Sipas zyrtarit të lartë të BE-së, Rusia po investon miliarda në propagandën e saj, ndërsa BE-ja po bën pak për ta kundërshtuar atë. Prandaj ajo i bëri thirrje BE-së që të investojë edhe më shumë para në luftën kundër dezinformimit.