Sa janë të rrezikshme për migrantët grupet neonaziste në Zvicër ?!

88 Lexime

Për disa muaj me radhë, në zonën Winterthur, dy grupe ekstremiste të krahut të djathtë kanë bërë fushatë kundër disa zezakëve dhe hebrenjve. Grupimi Antifa tani kërcënon të bëjë publike identitetin e anëtarëve

25-vjeçari Roland K., i njohur gjithashtu si Roli, është një punëtor kanalizimi dhe jeton me nënën e tij në një shtëpi familjare afër ëinterthur ZH. Atij i pëlqen boksi, kalon kohë në natyrë – dhe është udhëheqësi i grupit ekstremist të krahut të djathtë „Nationalistische Jugend Schëeiz“ (NJS), siç raporton „SonntagsZeitung“, informon Shtegu.com. Ndër të tjera, anëtarët takohen në të njëjtin studio të arteve marciale në Winterthur, që disa vite më parë e frekuentonin xhihadistët nga xhamia tani e mbyllur An’Nur.

Hebrenjtë për Rolin personalisht janë një „qen bir qeni“, ai është kundër barazisë së njerëzve të zi dhe të bardhë dhe dëshiron „një botë pa hebrenj dhe të zinj“. Në profilin e tij në Instagram, ai ndau një fotografi ku tregon një granatë shkopi të dorës, një maskë, një kryq të hekurt dhe një kopje të „Mein Kampf“ të Adolf Hitlerit.

Grupi rreth 12-anëtarësh NJS është shfaqur në zonën ëinterthur para disa muajsh. Megjithatë, pati një luftë të hapur me anëtarët e Antifa, shkruan gazeta. Më 1 maj, përkrahësit e NJS me kapuç vodhën një flamur Antifa nga një pronë e pushtuar nga ekstremistët e krahut të majtë. NJS më vonë postoi një fotografi të banderolave ​​të kapura në Instagram. Për të mbrojtur identitetin e anëtarëve, fytyrat e autorëve janë të mbuluar me maska me kafka SS. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Divizioni SS Totenkopf ishte përgjegjës për operimin dhe ruajtjen e kampeve të përqendrimit.

Përgjigja e Antifa nuk ishte e gjatë. Ata spërkatën mesazhin e mëposhtëm në një mur betoni para shtëpisë së Roli K.: «Paralajmërimi i fundit Roli, të qenit nazist do të thotë të futesh në telashe!» Në faqen e tyre të internetit barrikade.info ata e kërcënojnë K. me titullin „Vizitë dhe paralajmërim përfundimtar për neonazistët e NJS“, po që se grupi nuk shpërndahet menjëherë do të publikojmë identitetin, fytyrën dhe adresën. Miqtë, fqinjët, klubet sportive, shkollat, punonjësit dhe punëdhënësit gjithashtu do të informohen, informon Shtegu.com. „Dhe ne do të bëjmë të njëjtën gjë me anëtarët dhe përkrahësit e tjerë të NJS“, vazhdojnë autorët. K. u përgjigj duke çaktivizuar profile të ndryshme në mediat sociale.

Siç shkruan „SonntagsZeitung“, të paktën një anëtar i NJS është gjithashtu pjesë e grupit shumë më të rrezikshëm neonazist „Eisenjugend Schweiz“, i cili gjithashtu është shfaqur që nga fillimi i vitit. Sipas barrikade.info, Eisenjugend është së bashku me NJS, për shembull, me thirrje drejtuar Heil Hitler në publik, fushata të përsëritura në Universitetin e Cyrihut, në stacionin e trenit Winterthur dhe në ndërtesën kryesore Tamedia në Cyrih, ku ishin ngjitur pllakata raciste dhe antisemite kundër demonstratës së grave në 8 Mars 2020.

Eisenjugend, e cila pretendon të jetë një degë zvicerane e „Iron Youth“ amerikane, përhap propagandën ekstreme të djathtë terroriste në shërbimin e mesengjerit Telegram. Për shembull, manifesti i terroristit australian ekstrem të djathtë, Brenton Tarrant mund të gjendet në kanalin e Eisenjugend. Tarrant kishte vrarë 51 persona në dy xhami në Christchurch të Zelandës së Re në vitin 2019. Sipas manifestit, qëllimi i terrorizmit të krahut të djathtë është nxitja e dhunës dhe kundërdhunës midis europianëve dhe emigrantëve. Përhapja e frikës duhet të nxisë një revolucion të djathtë.