Rezultatet paraprake tregojnë se popullsia e Kosovës po zvogëlohet

36 Lexime

Të premten e kaluar ka përfunduar regjistrimi i parë kombëtar i popullsisë së Kosovës që nga viti 2011, njoftoi të shtunën e kaluar Agjencia Kombëtare e Statistikave

Popullsia e Kosovës është zvogëluar nga 1.8 në 1.5 milion njerëz në më shumë se një dekadë, sipas rezultateve preliminare të regjistrimit kombëtar, njoftoi të shtunën Agjencia Kombëtare e Statistikave (ASK).

Nëse pakica serbe do të marrë pjesë apo jo në regjistrim, i pari që nga regjistrimi i vitit 2011 të cilin e bojkotoi, nuk është përcaktuar ende, sqarohet teksti. “Përkundër sfidave dhe kompleksitetit që hasi, ajo u “arrit me sukses”, siguroi ASK.

Parashikimet fillestare tregojnë se Kosova ka më shumë se 1.5 milionë banorë, tha për gazetarët drejtori i ASK-së, Avni Kastrati, shkruan gazeta zvicerane „Le Matin“. Shqiptarët etnikë përbëjnë shumicën dërrmuese të popullsisë, por në veri të vendit serbët etnikë janë shumicë në katër komuna.

Tensioni është rritur kohët e fundit në vend midis dy komuniteteve, veçanërisht për shkak të zbatimit të një ligji të ri të diskutueshëm në shkurt, i cili e bëri euron mjetin e vetëm ligjor në Kosovë, duke ndaluar efektivisht dinarin serb. Lëvizja bëri që partia më e madhe serbe e Kosovës, Lista Serbe, të nxiste mbështetësit e saj që të bojkotojnë regjistrimin.

Zyrtarët e regjistrimit thanë se nuk do të mund të konfirmonin një bojkot të mundshëm nga serbët, popullsia e të cilëve vlerësohet në rreth 100 000, derisa të përpunohen të gjitha të dhënat e mbledhura. Megjithatë, ata nuk e përjashtuan këtë mundësi, sepse mbikëqyrësit serbë dhe regjistruesit përgjegjës për veriun dhanë dorëheqje një ditë pas fillimit të operacioneve, më 5 prill.

Kosova, një ish-krahinë e Serbisë, shpalli pavarësinë e saj në vitin 2008. Por Beogradi nuk e ka njohur kurrë atë dhe vazhdon të financojë një sistem shëndetësor, arsimor dhe sigurimi social për serbët e Kosovës. Në vitin 2011, numri i popullsisë arriti në 1.8 milionë banorë, me 93% shqiptarë.