Pushime për ushtarët myslimanë në Zvicër, të gjithë të tjerët i pret një marshim prej 30 kilometrash?

51 Lexime
Këtë vit, Dita e Ngjitjes dhe Festa e Bajramit bien në të njëjtën ditë. Disa ushtarë shqetësohen nga trajtimi i dyshimtë i pabarabartë i lejeve të pushimeve
Ushtrime luftarake, marshime dhe kontrolle dhomash: për mijëra ushtarë në shkollën e rekrutëve, kjo do të përfundojë më 21 maj. Por disa prej tyre kanë ende një pilulë të hidhur për të gëlltitur pak para përfundimit të shkollës së rekrutëve (RS): „Ne u informuam se ushtria nuk do të rrezikojë ndonjë infeksion tjetër të koronavirusit pak para fundit të RS“, thotë një ushtar që po përfundon RS në Kloten dhe prandaj do të mbetet anonim. „Disponimi është i dobët sepse tani duhet të bëjmë një marshim 30 kilometra“.
Por jo të gjithë në Kloten u prekën nga ndalesa e pushimeve: „Pasi mbaron Ramazani, të enjten, ushtarëve myslimanë u është dhënë pushimi për shkak të festës së Bajramit“, thotë ushtari për „20 Minuten“, transmeton Shtegu.com. „Edhe pse jam i lumtur për kolegët e mi, mendoj se është e padrejtë“. Mbi të gjitha, Dita e Ngjitjes është gjithashtu një festë e krishterë që ai do të donte ta kalonte me familjen e tij. „Duhet të jetë e mundur që të gjithë të shkojnë në shtëpi“.
Një ushtar tjetër nga kazerma në Kloten thotë: „Më pëlqen që shokëve të mi myslimanë u është lejuar të të shkojnë në shtëpi“. Por, ai nuk e sheh plotësisht në rregull trajtimin e pabarabartë. „Pas një testi të koronavirusit, edhe ne kanë mundur të na lëshojnë gjatë Pashkëve në shtëpi“.
Për ndryshim nga kazerma në Kloten, ushtarët myslimanë në kazermat e Dübendorfit apo Churit nuk marrin pushim, thotë një ushtar i prekur: „Edhe në kazermën e Dübendorfit edhe te kolegu im që shërben në Chur, ne muslimanëve nuk na është dhënë pushim“. Ai dhe kolegët e tij myslimanë mendojnë se është një dëm. „Në fund të fundit, festa është po aq e rëndësishme për ne sikurse Krishtlindja që është për të krishterët“.
Për fundjavën e ardhshme – përfshirë edhe festat – nuk janë planifikuar pushime të përgjithshme për rekrutët në këtë RS, thotë zëdhënësi i ushtrisë Stefan Hofer. „Arsyeja për këtë është respektimi i një periudhe mjaft të gjatë pa kontakte me persona të jashtëm përpara fundit të RS më 21 maj, në mënyrë që sa më shumë ushtarë dhe kuadro të mund të përfundojnë RS atë ditë dhe të kthehen në shtëpi“. Testet e koronavirusit do të zhvillohen në ditët para përfundimit të RS.
Kërkesat për pushime nga myslimanët për Festën e Bajramit janë të kategorisë së „pushimeve personale“, thotë Hofer. „Miratimi ose refuzimi i kërkesave të tilla për pushime është kompetencë dhe përgjegjësi e komandantëve individualë të shkollës“.