Profesori zviceran propozon një mijë franga për një vaksinim

59 Lexime

Qeveria Federale zvicerane dëshiron të bindë njerëzit për vaksinimin e koronavirusit me një fushatë informimi. Një profesor i ekonomisë sjell në lojë një bonus vaksinimi për të arritur imunitetin

Të martën, Qeveria Federale zvicerane paraqiti planin e detajuar se kush dhe kur duhet të marrë vaksinën e parë të aprovuar për koronavirus. Fushata e vaksinimit do të fillojë në të gjithë vendin më 4 janar, me kantonet e para që këtë javë fillojnë vaksinimin në sasi të vogla. Nga janari e tutje, për çdo muaj do të dorëzohen 250 000 doza të përbërësit aktiv të aprovuar. Plani federal parashikon hapin e parë për të vaksinuar njerëz veçanërisht të prekshëm dhe nga pranvera të gjithë të tjerët.

Ekspertët federalë shpjeguan se ata duan ta rrisin ndërgjegjësimin e popullatës përmes një fushate informimi dhe t’i bindnin ata për përfitimet dhe padëmshmërinë e një vaksinimi. „Njerëzit duhet të mësojnë rreth vaksinimit dhe më pas të marrin vendimin e tyre“, tha Virginie Masseray, shefe e sektorit të kontrollit të infeksionit në Zyrën Federale të Shëndetit Publik (BAG).

Helmut Dietl, profesor i Administrimit të Biznesit në Universitetin e Cyrihut, sugjeron një qasje tjetër: „Nëse për çdo person që vaksinohet paguani 1 000 franga, do të kishte shumë më shumë gjasa të arrinte numrin e njerëzve të vaksinuar për t’i dhënë fund pandemisë“, thotë ai, informon Shtegu.com. Ai i referohet një ideje nga Robert E. Litan nga Instituti Brookings dhe llogarit për Zvicrën se kjo do të kushtonte rreth 5.3 miliardë franga zvicerane një herë, nëse vaksina do të ishte 90 për qind efektive. „Një shumë krenare“, ka përmbledhur Dietl.
Krahasuar me masat e tjera, sipas Dietl paratë do të investoheshin mirë: Nga njëra anë, sepse njerëzit e vaksinuar mund të bënin përsëri një jetë normale. Meqenëse „paratë e vaksinimit“ do të rrisnin gjithashtu fuqinë blerëse të njerëzve, shteti mund të vrasë dy zogj me një gur, sipas Dietl: „Së pari, pandemia do të marrë fund, dhe së dyti, ekonomia do të rritet“.

Në mënyrë që të sigurohet që mjaft njerëz janë vaksinuar, Dietl sugjeron të paguhet një shumë e pjesshme pas vaksinimit, për shembull 250 franga. 750 frangat e mbetura nuk do të paguhen derisa të arrihet numri i përgjithshëm i kërkuar i vaksinave. „Kjo procedurë do të çonte në ata që tashmë janë vaksinuar duke u përpjekur të bindin ata që nuk janë vaksinuar ende“, shpjegon Dietl.