Pritet që politikani zviceran Alain Berset të jetë sekretar i Këshillit të Europës

47 Lexime

Alain Berset dëshiron të bëhet sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Europës. Javën e ardhshme do të ketë zgjedhje në Strasburg. Kjo është arsyeja pse një politikan i lartë estonez tani mund ta ndihmojë atë të fitojë

Alain Berset (52) provon shumë gjëra: ai ishte në samitin e paqes në Ukrainë, udhëtoi për në Kiev, fluturoi në Poloni ose Moldavi. Të martën në mbrëmje, pak pas orës 20:00 do të vendoset nëse ia ka vlejtur përpjekja. Këshilli i Europës zgjedh një sekretar të ri të përgjithshëm. Ish-ministri i Brendshëm zviceran është një nga tre kandidatët.

Pak ditë para përballjes është e qartë: do të jetë afër për Berset. Kundërshtari i tij Indrek Saar (51) ishte një deputet dhe ministër i kulturës për një kohë të gjatë në Estoni. Aktori i stërvitur dhe regjisori i teatrit konsiderohet si një i huaj – por për shkak se ai vetë u ul në Parlamentin e Strasburgut për një kohë të gjatë, ai kishte shpresë.

Nga të gjithë njerëzit, një bashkatdhetare tani po u jep fund planeve të tij. Kaja Kallas (47), kryeministrja e Estonisë, është gati të bëhet kryediplomate e BE-së. Megjithëse Këshilli i Europës nuk është një institucion i BE-së, estonezëve nuk duhet t’u jepet një pozicion i dytë i lartë europian. Kjo e ndihmon Bersetin sepse Saar është gjithashtu një socialdemokrat. CH Media raportoi gjithashtu për mundësitë në rritje të Berset.

Kjo do të thotë se ka të ngjarë të ketë një duel me Didier Reynders (65). Për 20 vjet ai punoi në Qeverinë Belge, duke përfshirë financat, ministër i jashtëm, mbrojtjen dhe zëvendëskryeministër. Në vitin 2019 ai kandidoi një herë për zyrën e Sekretarit të Përgjithshëm të Këshillit të Evropës, por nuk pati sukses në atë kohë. Reynders ishte gjithashtu i pranishëm në Bürgenstock dhe madje mori leje pa pagesë nga puna e tij si Komisioner i BE-së për Drejtësinë në mënyrë që të përqendrohej plotësisht në fushatën zgjedhore. Komiteti i Ministrave të Këshillit të Europës ka dhënë tashmë një preferencë: Berset erdhi i pari, i ndjekur nga Saar dhe Reynders.

Por nuk janë vetëm aftësitë dhe CV-ja e kandidatëve që ka të ngjarë të jenë vendimtare – por pyetje shumë më të zakonshme, si p.sh. kush voton në të vërtetë në Strasburg. Në Këshillin e Europës, shumë parlamentarë shpesh i anashkalojnë takimet – gjë që mund t’i kushtojë Bersetit vota të rëndësishme. Dhe për shkak se së shpejti do të ketë zgjedhje në Francë dhe në Britaninë e Madhe, mund të mungojnë pjesë të delegacionit nga këto vende, siç raporton “NZZ am Sonntag”, transmeton portali Shtegu.

Shpërthimi përfundimtar do të jetë vendimtar – ku përfaqësuesit zviceranë do të lobojnë sërish fort për Berset: Delegacioni zviceran po pret një festë në Strasburg të dielën, Reynders po përpiqet të marrë parlamentarët në anën e tij me një vakt pite perimesh.

Grupet do të takohen sërish të hënën. Veçanërisht deputetët zviceranë bëjnë fushatë për Berset – edhe ata që nuk janë politikisht të afërt me të. Ministria e Jashtme aktualisht po e mbështet financiarisht kandidaturën e Bersetit. Deri më tani janë bërë shpenzime rreth 20 mijë franga. Për kandidaturën kujdesen katër punonjës – jo vetëm ajo e Bersetit, por rreth dhjetë kandidaturave aktuale për poste ndërkombëtare. „Kjo punë përfshin në veçanti zhvillimin dhe zbatimin e strategjisë së fushatës, në bashkëpunim me Alain Berset, duke përfshirë krijimin e materialit reklamues dhe organizimin e udhëtimeve dhe takimeve.“
Një vendim paraprak do të merret pak pas mesditës të së martës. Më pas do të përfundojë raundi i parë i votimit. Është e mundur që Saar ose Berset të tërhiqen më pas. Vendimi përfundimtar duhet të vijë më pas në raundin e dytë të votimit në mbrëmje. Atëherë do të jetë e qartë nëse gjithë udhëtimi ia vlente për Berset.