Prishtina gjithnjë e më atraktive për zgjedhjet në Zvicër

30 Lexime

Këshilltari Kombëtar i SVP-së Alfred Heer për fushatën zgjedhore të politikanes së GLP-së Sanija Ameti – dhe pse shqiptarët e Kosovës në vjeshtë do të votojnë për partinë e tij

Sanija Ameti, politikane e GLP-së dhe kopresidente e Operacionit Libero, filloi fushatën e saj zgjedhore për Këshillin Kombëtar më 1 gusht në Aeroportin e Prishtinës. Me një bluzë të kuqe me yjet e BE-së, ajo ka pozuar para posterit të saj zgjedhor të shkruar në shqip.
Një fushatë sigurisht e suksesshme, pasi ajo arriti në Blick.ch. Aty këshilltari politik Mark Balsiger komentoi me dashamirësi: “Ameti di të mbahet mirë me diasporën”.

Megjithatë, gjërat thelbësore mbaheshin sekret: sepse nëse surfistët e gjelbër-liberalë do të kishin rrugën e tyre, një familje zvicerano-kosovare nuk mund të përballonte më një fluturim për në Prishtinë. Me politikën e GLP-së, çmimet e fluturimeve do të rriteshin në lartësi astronomike.

Pastaj do të ishte makina si mjet transporti, siç dihet një status simbol i vlerësuar në komunitetin shqiptar të Kosovës, shkruan „Blick“, transmeton portali Shtegu . Për GLP, megjithatë, drejtimi i një makine duhet të jetë sa më i shtrenjtë që të jetë e mundur ose, në mënyrë ideale, të ndalohet plotësisht. Është gjithashtu e diskutueshme pse një kandidate e GLP e përdor fare avionin për udhëtimin e saj, veçanërisht pasi politikanët e GLP-së në veçanti tregojnë shumë mirëkuptim për mbrojtësit e klimës.
Me politikat e partisë së Ametit, komuniteti shqiptar i Kosovës në të ardhmen do të duhet të heqë dorë nga pushimet e merituara në Kosovë. Ky komunitet përfshin shumë tregtarë të zellshëm në ndërtim ose në tregtinë e hotelierisë. Duhet të jeni ekonomik me paratë e fituara me vështirësi. Dhe ata ndoshta nuk do të mund të bëjnë shumë as me të, nëse Liberalët e Gjelbër propagandojnë shoqërinë 2000 vat dhe kështu duan të rrisin masivisht çmimin e energjisë.
Kjo është arsyeja pse shumë zviceranë me prejardhje kosovaro-shqiptare në tetor do të votojnë për SVP-në, sepse ajo mbështet bizneset e vogla dhe të mesme dhe siguron që në të ardhmen do të jetë e mundur të udhëtohet në Prishtinë me avion apo me veturë për pushime.
Si alternativë, GLP mund të ofrojë një turne me biçikletë nga Cyrihu në Prishtinë gjatë pushimeve verore.
* Alfred Heer (61) është një sipërmarrës dhe Këshilltar Kombëtar i Zyrihut SVP. Ai shkruan një kolumnë në gazetën e së dielës çdo dy javë – në rotacion me Këshilltaren Kombëtare të Gjelbër Aline Trede.