Përse Sans-Papiers në Aargau po ngurrojnë të marrin ndihma sociale?!

53 Lexime

Për shkak të koronavirusit, këshilli qeveritar pret shpenzime shtesë të ndihmës sociale deri në 47 milionë franga zvicerane, në një afat të mesëm. Sepse koronavirusi ka goditur ashpër.
Këshilltarja Lelia Hunziker (SP) përmes interpelancës dëshiron informata nga qeveria në lidhje me pasojat e pandemisë së koronavirusit për personat me nevoja sociale në Kantonin Aargau. Në Gjenevë, 2500 persona kanë kaluar disa orë duke pritur një qese me vaj gatimi, makarona, oriz dhe ca molla me vlerë prej 20 frangash, shpjegon Hunziker. Në mesin e tyre edhe shumë persona që në Zvicër jetojnë dhe punojnë pa lejeqëndrim. Sans Papier. Ose persona në sektorin e pagave të ulëta. Hunziker ka dashur të dijë nga qeveria se sa persona të tillë ka në Aargau dhe nëse kantoni i ka mbështetur masat përkatëse për ata që janë prekur nga varfëria.

Në përgjigjen që tani është në dispozicion, qeveria shkruan se numri i personave që marrin ndihmë sociale nuk është rritur aq shumë midis marsit dhe majit, pasi fondet dhe kursimet e tyre të para janë përdorur, shkruan „Aargauer Zeitung“, transmeton Shtegu.com.

Megjithatë, në një plan afatmesëm mund të pritet një rritje e konsiderueshme. Bazuar në skenarët e Konferencës Zvicerane për Ndihmë Sociale (SKOS), qeveria pret një rritje prej „vetëm“ 36,8 për qind me 20 130 persona që Aargaut do t`i kushtojë 28.7 milionë franga më shumë në vitin 2022. Në skenarin pesimist (rritje në 36.8 për qind), ai pret shpenzime shtesë të mirëqenies sociale prej 46.9 milionë frangash. Mundësia që këto skenarë të ndodhin ose kostot e ardhshme të ndihmës sociale, varen shumë nga bashkëpunimi i orientuar drejt zgjidhjes midis ndihmës sociale dhe sigurimeve shoqërore dhe ndërveprimit midis politikës ekonomike dhe sociale.

Sans-Papiers gjithashtu kanë të drejtë në ndihmë urgjente nëse është e nevojshme
Aargau nuk ka statistika se sa persona janë prekur nga varfëria akute për shkak të pandemisë Covid 19, janë përgjigjur në pyetjen e Hunzikerit. Personat pa lejeqëndrim të vlefshëm (Sans-Papiers) kanë të drejtë në ndihmë emergjente nëse është e nevojshme. Megjithatë, qeveria gjithashtu thekson se në rast të ndihmës urgjente, përparësia është që ndihma të kthehet. Nga frika e pasojave të ligjit të imigracionit, ky grup personash zakonisht nuk paraqitet në shërbimet sociale, informon Shtegu.com. Kjo gjithashtu vlen tani, pasi „nuk mund të përcaktohet asnjë rritje në numrin e kontakteve të bëra nga Sans-Papier me shërbimet shoqërore të komunës“. Të huajt vazhdojnë të heqin dorë nga marrja e ndihmave sociale nga frika e humbjes së lejeqëndrimit, për shkak të marrjes së ndihmës sociale.
Sipas një vlerësimi, rreth 90,000 Sans Papier thuhet se jetojnë në Zvicër. Megjithatë, në Kantonin Aargau, numri i tyre nuk është i lartë. Kjo përkon me reagimet nga kishat dhe organizatat private të ndihmës. Me përjashtim të grupeve të caktuara, kantoni nuk ka asnjë kompetencë për të shpërndarë ushqim direkt, shkruan qeveria. Rrjeti social gjithashtu duket se po punon me besueshmëri. Për momentin nuk ka nevojë për të mbështetur projekte shtesë.