Për shkak të shamisë, në Zvicër ia mohojnë pranimin në praktikë

94 Lexime

Për vite me radhë, një vajzë e re myslimane ka marrë refuzime të aplikimeve për praktikë. Tani, për herë të parë, asaj iu tha në mënyrë të qartë se përse ka ndodhur kështu

Kur 22-vjeçarja S.U. nga Aeschi i Zvicrës dy javë më parë e hapi postën e saj elektronike, ajo nuk e kupton më botën. Ajo sërish kishte marr një refuzim të njërës prej parashtresave të saj të shumta. Kjo nuk është asgjë e re për të. Prej tre vitesh ajo është duke kërkuar së koti një praktikë në fushën e mjekësisë. Por, refuzimi i dërguar asaj më 25 nëntor nga një ordinancë dentare nga një komunë më e madhe në Bazel, arriti ta trondisë atë.

Dentistja i shkroi vajzës së re në postën elektronike që kishte marrë: Ajo nuk ishte e sigurt nëse dikush me një qëndrim kaq të qartë do të përshtatej në ordinancën e saj. Disa ditë më vonë, vijon një email i dytë në të cilin dentistja shpjegon më tej problemet e saj me shaminë e U. Nëse shkoni në një vend mysliman, përshtatuni me kushtet lokale, tregoni respekt për kulturën e vendit. Ajo gjithashtu e pret këtë nga U. Vetëm nëse është e gatshme t’i përshtatet punës në këtë mënyrë, një bisedë personale është një opsion. Kështu mbaron letra nga dentistja.

Kërkesa duket e qartë: vetëm nëse U. e heq shaminë do të ketë gjasa për një intervistë. Për gazetën „Badener Zeitung“ stomatologia nuk ka dashur ta komentojë rastin, informon Shtegu.com.

U. ndjehet thellësisht e lënduar. “Mendova se ndokush këtu vërtetë po më shkruante që më sheh si armike. U trondita plotësisht, për mua është vetëm diskriminim dhe racizëm”, kujton ajo incidentin. U., e cila ka edhe një pasaportë zvicerane, është mësuar me refuzime për shkak të shamisë së saj për vite me rradhë.

“Notat e mia në shkollë ishin gjithmonë të mira dhe unë flas pesë gjuhë. Me të vërtetë nuk mund të shpjegoj se çfarë tjetër, përveç shamisë sime ishte arsyeja për të gjitha refuzimet», thotë vajza myslimane. Në dëshpërimin e saj, U. filloi të dërgojë aplikacione pa foto. Pastaj ajo u ftua në disa ditë prove, por shpesh informohej verbalisht se një punë nuk ishte e mundur për shkak të shamisë së saj.

U. njeh raste identike nga rrethi i saj i miqve. Disa nga miqtë e saj vendosën të hiqnin shamitë e tyre për punë – dhe më pas gjetën shpejt një praktikë. Për U., megjithatë, kjo nuk mund të diskutohet: «Unë qartë nuk e dua këtë. Dhe unë jam e mendimit se nuk duhet të jetë kriter për një aplikim në Zvicër „.

Johan Göttl nga qendra këshilluese e Zvicrës Veriperëndimore Stop Racizmit është i të njëjtit mendim. Ai thotë: “Shamia duhet të jetë një arsye për refuzim vetëm nëse ekziston një arsye faktike, për shembull higjienike, e cila është e vështirë të imagjinohet. Prandaj supozoj se një refuzim i punës i cili justifikohet nga fakti se personi mban shami është në thelb diskriminues „. Göttl u kujdes për një numër rastesh të tilla në konsultim.

Në vitin 2019, rrjeti zviceran për viktimat e racizmit, të cilit i përket organizata Göttl, trajtoi 352 raste këshillimi, 50 prej të cilave kishin të bënin me vendin e punës. „Numri i rasteve të pa raportuara ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë, sepse jo të gjithë ata që ndjehen të diskriminuar në një proces aplikimi do të na kontaktojnë.“Megjithatë, problemi është sistematik për të: “Sipas studimeve, njerëzit zviceranë me një sfond migrimi përjetojnë diskriminim në tregun e punës. Kjo është shqetësuese, veçanërisht sepse të prekurit nuk kanë asnjë mundësi ligjore për të mbrojtur vetveten“.

Nuk ka ligj specifik antidiskriminues në Ligjin zviceran të punës. Vetëm diskriminimi gjinor dhe aftësia e kufizuar rregullohen në ligje të veçanta. «Të prekurit mund të thirren vetëm në mbrojtjen e privatësisë personale sipas Art. 27 ff ZGB, informon Shtegu.com. Ju mund të përpiqeni të provoni një refuzim për t’u punësuar për shkak të racës dhe përkatësisë etnike, që do të thoshte një dëmtim personal“, tha Orlando Meyer, avokati i ligjit të punës.

„Megjithatë, pengesat janë shumë të larta“. Në rastin e U. ai thotë: „Një refuzim vetëm për shkak të shamisë mbetet problematik“. Në Zvicër, megjithatë, ka pasur vetëm dy vendime në gjykatë për shkelje të personalitetit për shkak të diskriminimit etnik.

„Shamia nuk është simbol i migrimit“

Për Göttl, zgjidhja është e qartë: “Diçka duhet të ndodhë në nivelin ligjor. Proceset anonime të aplikimit, të tilla si ato në SHBA, do të ishin gjithashtu të mundshme. Gjëja më e rëndësishme, megjithatë, është të rrisë ndërgjegjësimin e punëdhënësve“.

Nga ana tjetër, Thomas Kessler, ish-oficeri i integrimit për Basel-Stadt, nuk sheh ndonjë diskriminim sistematik ndaj migrantëve: “Zvicra ka rritjen më të shpejtë shoqërore midis emigrantëve në Europë. Shamia nuk është një simbol i migrimit, por një angazhim publik për një drejtim rreptësisht konservator të një feje“. Në pika të caktuara me kontaktin e klientit ose në ekipe të mëdha, një stil biznesi shpesh mirëmbahet, ideologjikisht neutral, në mënyrë që vëmendja të përqendrohet në aktivitetin ose shërbimin dhe të mos ketë irritime nga simbolet e dukshme fetare ose politike. „Në këto raste, një shami mund të jetë një pengesë“, thotë ai. Një shembull do të ishin punonjësit e shtetit – këtu ekziston detyra e neutralitetit në lidhje me veshjet.

Për Jürg Schneider gjithashtu, problemi nuk është i natyrshëm në sistem. Ai është shef i departamentit të trajnimit brenda kompanisë në Kantonin Baselland. Departamenti i tij miraton të gjitha kontratat e praktikës që lidhen në zonën e Bazelit. „Përafërsisht 2 000 kontrata të reja mësimi përfaqësojnë një përzierje shumëngjyrëshe të kulturave të ndryshme“. Sidoqoftë, ai nuk e mohon faktin se mund të ketë raste të izoluara si ajo e U. „Zgjidhja më e mirë do të ishte aty ku kodi i veshjes së kompanisë ju lejon t’u jepni njerëzve thjesht një shans dhe më pas, në retrospektivë, të vini re se tani keni një paragjykim më pak“.

Realiteti i U. është i ndryshëm. Ajo po kërkon më kot prej tre vitesh sepse shamia i mohon mundësitë e saj. U. tani punon me kohë të pjesshme në një shtypshkronjë. Ajo ende nuk ka hequr dorë nga shpresa e një profesioni, shkruan „Aargauer Zeitung“. Edhe nëse atë e godet gjithnjë diskriminimi. U. mund të fitojë diçka nga letra e dentistes. “Një pjesë e imja ishte pothuajse e lumtur për këtë. Sepse ishte hera e parë që dikush më tha me shkrim se ishte për shkak të shamisë sime. Tani njerëzit më besojnë mua që dikur dyshonin në historinë time. Unë marr guxim nga kjo”.

P.S. Redaksia e Shtegu.com mban të drejtën e fshirjes së komenteve fyese