Për shkak të koronavirusit, zviceranët punuan pothuajse 37 milionë ditë më pak

32 Lexime

Pandemia shkaktoi rrënimin e jetës ekonomike në Zvicër. Kjo mund të shihet edhe në statistikat e orëve të punës. Gjurmët janë veçanërisht të qarta në gastronomi

Në vitin e koronavirusit kishte më shumë kohë për divan dhe TV. Më shumë kohë familjare. Dhe më shumë kohë për shëtitje të gjata me qenushë në pyll. Kjo është treguar mbresëlënëse nga të dhënat zyrtare nga Qeveria Federale zvicerane.

Në të vërtetë, Qeveria federale ka mbledhur për gati tre dekada të dhëna për orët e punuara. Zhvillimet kryesisht kanë qenë jo spektakolare. Vlerat rriten pak nga viti në vit – për shkak të imigracionit, zgjerimit ekonomik dhe rritjes në të gjitha zonat.

Korona tani ka shkaktuar përmbysjen. Virusi e hedh Zvicrën vite mbrapa. Pothuajse 300 milionë orë pune, shkruan „Blick“, përcjell Shtegu.com. Me një ngarkesë pune prej tetë orësh, kjo është pothuajse 37 milionë ditësh pune. Kjo korrespondon me orët vjetore të punës së mbi 145 000 pozicioneve me kohë të plotë!

Që nga mbledhja e të dhënave, nuk ka pasur kurrë një kundërveprim të tillë. Numri i orëve të punës tani është përsëri në nivelin e vitit 2014. Sfera e gastronomisë regjistroi rënien më të konsiderueshme. Për shkak se numri i vendeve të punës ra me mbi nëntë për qind. Dhe sepse puna ishte thjesht e ndaluar për shkak të masave të kufizimit.

Në vitet që çuan përpara pandemisë, punonjësit në restorante dhe hotele u munduan për gati 400 milionë orë. Vlera ishte goxha e qëndrueshme. Korona tani ka çuar në një rënie masive. Në vitin 2020, orët arritën në vetëm 281 milionë – një rënie prej rreth 30 për qind.

Asnjë industri nuk është goditur më rëndë. As artistët. Disa pjesë të ekonomisë kanë punuar edhe më shumë kundër trendit. Këto përfshijnë fermerë, punonjës informacioni dhe komunikimi, sektori financiar dhe – për çudi – njerëz në sektorin e kujdesit shëndetësor.

Por përfitimi më i madh është në sektorin publik. Njerëzit në bashki, kanton ose qeveria federale u ulën në karriget e zyrave për 305 milionë orë. Ata vareshin në telefon ose u mbështetën në kompjuter. Kjo është 14 milionë orë më shumë se vitin e kaluar. Ky është synimi vjetor i 7 000 punonjësve me kohë të plotë.