Pajtim Statovci fiton një çmim për romanin „Macja ime Jugosllavia“

31 Lexime

Pajtim Statovci dhe Stefan Moster marrin çmime. Romani “Macja ime Jugosllavia” tregon një histori të arratisjes nga Kosova

Ndërsa Gjermania po humbet me Spanjën, Ali Moraly po luan në violinë për një kohë shumë të gjatë në bodrumin e Shtëpisë së Kulturave Botërore të Berlinit (HKW). Fjalimi i drejtorit të HKW, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung në ndarjen e Çmimit Ndërkombëtar të Letërsisë është dhënë një kornizë muzikore nga violinisti dhe kompozitori sirian.

Ndikung jep një leksion pothuajse baritor mbi përkthimet, ku çmimi në fjalë fokusohet në: përkthimi për të ndërtuar ura, përkthimi si tradhti, po, ndoshta edhe riemërtimi i dhomave në HKW – ju uleni në një dhomë të errët të premten në mbrëmje, pasi i Senegalezit Dhoma e regjisorit Safi Faye – një formë përkthimi.
Ndikung nuk kujton që çmimi Ndërkombëtar i Letërsisë është kritikuar së fundmi. Ish anëtarët e jurisë Ronya Othmann dhe Juliane Liebert kishin kritikuar metodat e jurisë për gjoja se i kushtonin më pak vëmendje cilësisë letrare sesa kombësisë dhe ngjyrës së lëkurës.

Pasi u nderua së fundmi autori senegalez Mohamed Mbougar Sarr, këtë vit çmimi shkon në Finlandë. Në „Macja ime Jugosllavia“, Pajtim Statovci tregon historinë e Bekimit, i cili vjen nga Kosova dhe është i izoluar në Helsinki derisa takon një mace që flet në një bar homoseksualësh dhe merr një boa constrictor. „Një gjarpër i lumtur ka nevojë për dashuri, paqe dhe kufij,“ mëson Bekimi – dhe kush nuk vlen?

Bekimi i çuditshëm nuk ka dëshirë të merret me origjinën dhe familjen e tij, transmeton portali Shtegu. Në fund e bën, sepse Statovci e vë përballë historinë e Bekimit me atë të nënës së tij, e cila u rrit në Kosovën rurale dhe u martua me një burrë të dhunshëm në moshë të re.

Është një roman tërësisht „europian“, thotë fjalimi lavdërues i jurisë, i prezantuar nga shkrimtarët Asal Dardan dhe Cia Rinne, një roman që thyen konvencionet e tregimeve autofiktive të arratisjes.

Në Finlandë, tregimet letrare të migrimit lexohen rrallë, thotë Stefan Moster, i cili po merr një çmim si përkthyesi i romanit. Por sigurisht që ekzistojnë: Statovci flet për botëkuptimet e dhunshme ndaj të cilave u ekspozua në rininë e tij, ndjenjën thumbuese të inferioritetit dhe dëshirën e tij maniake për të ditur më shumë se bashkëmoshatarët e tij finlandezë.