Njihuni në formë të shkurtër rreth alkoolit

22 Lexime

Të premten e ardhshme është Dita Ndërkombëtare e Birrës. Në krahasim me pijet e tjera alkoolike, birra pihet më së shumti në Zvicër. Në përgjithësi, konsumi vjetor për frymë në popullsinë rezidente është 7.6 litra alkool i pastër. Megjithatë, konsumi shpërndahet ndryshe. Rreth 11% e popullsisë pi 50% të të gjithë alkoolit. Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“ ka përmbledhur informacionin më të rëndësishëm rreth alkoolit në një fletë të dhënash.

Në varësi të dozës, alkooli ka një efekt anksiolitik dhe stimulues. Nivelet e larta të alkoolit çojnë në efekte të shumta negative. Meqenëse alkooli është një citotoksinë, çdo organ mund të dëmtohet. Alkooli gjithashtu rrit rrezikun e kancerit. Nuk ka gjë të tillë si konsum pa rrezik, por konsumi me rrezik të ulët mund të kultivohet. Ka rekomandime për konsumin për këtë.

Alkooli mund të jetë veçanërisht i dëmshëm për të rinjtë dhe gratë shtatzana. Varësia nga alkooli zakonisht ndodh gradualisht. Shenjat e varësisë janë, për shembull, që ju vazhdoni të pini pavarësisht ankesave fizike të lidhura me alkoolin (p.sh. inflamacioni i mukozës së stomakut) ose që nuk mund ta kontrolloni më konsumin tuaj. Gjithashtu një sasi në rritje e konsumuar, simptomat e tërheqjes kur ndaloni ose reduktoni konsumimin, neglizhenca e interesave të tjera mund të jenë shenja të varësisë nga alkooli. Varësia nga alkooli krijohet duke përdorur kritere diagnostikuese.

Viktimat duhet të kërkojnë ndihmë sa më shpejt të jetë e mundur. Përveç opsioneve të këshillimit në internet, ofrohen edhe këshillime fizike dhe oferta stacionare. Të afërmit e njerëzve me varësi janë gjithashtu të ekspozuar ndaj një sërë stresesh. Ju mund të gjeni ndihmë në qendrat tona të këshillimit dhe/ose grupet e vetë-ndihmës.